Cum a ajuns Qatar, ţara care are al 5-lea PIB per capita din lume, de dimensiunea unui judeţ din România, să investească peste 250 mld dolari în organizarea unui Campionat Mondial. Acum toti liderii lumii stau la uşa Emirului pentru a obţine gaz

Autor: Andrei Şerbănescu 21.11.2022

Cunoscut în fiecare colţ al lumii, Campionatul Mondial de fotbal a devenit de-a lungul deceniilor nu doar cununa sportului rege, ci şi unul dintre cele mai reputate evenimente sportive ale planetei. În ceea ce priveşte audienţa TV, cifrele privind Cupa Mondială se ridică în mod regulat la câteva miliarde. Potrivit Roadtrips, 3,262 de miliarde de spectatori (aproximativ jumătate din populaţia lumii) au urmărit meciurile ediţiei din 2018 din faţa televizorului.

Pentru ediţia din 2022, Qatarul, ţara cu al 5-lea PIB nominal din lume, a câştigat onoarea FIFA de a găzdui prestigioasa competiţie, care se va desfăşura de pe 20 noiembrie până pe 18 decembrie. Cu toate acestea, decizia de a acorda Qatarului drepturile de organizare a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 a fost marcată de controverse, inclusiv de acuzaţii de corupţie şi de încălcare a drepturilor omului, încă de când a fost anunţată pentru prima dată, în urmă cu 12 ani. FIFA a acordat dreptul ţării din Orientul Mijlociu de a găzdui turneul încă din 2010, cu înţelegerea că acesta va avea loc în timpul verii, unde temperaturile depăşesc 40 de grade celsius.

În 2015, FIFA a recomandat Qatarului să organizeze o Cupă Mondială mai scurtă, în perioada mai răcoroasă din noiembrie şi decembrie. Decizia în cauză a pus organismul mondial de conducere a fotbalului pe o traiectorie de coliziune cu marile ligi europene. Schimbarea programului a marcat primul moment din istorie când Cupa Mondială s-a mutat din perioada verii, atunci când marile competiţii la nivel de club ale Europei îşi încheie desfăşurarea.

Organizatorii Cupei Mondiale de fotbal din 2022 au negat cu tărie acuzaţiile Departamentului de Justiţie al SUA potrivit cărora s-ar fi plătit mită pentru a obţine drepturile de organizare a turneului. Suspiciunile şi zvonurile au înconjurat mult timp atât votul din 2010 al executivului FIFA de a acorda Cupa Mondială din 2018 Rusiei, cât şi turneul din 2022 Qatarului, iar procurorii au stabilit acuzaţii directe şi oficiale cu privire la ambele turnee într-un rechizitoriu din 2020.

Comitetul suprem pentru livrare şi moştenire al Qatarului - care este responsabil pentru garantarea infrastructurii necesare şi pentru planificarea şi operaţiunile ţării gazdă - a respins acuzaţiile. Directorul executiv al Qatar 2022, Nasser Al Khater, a declarat reporterilor, atunci când ţara din Orientul Mijlociu a primit dreptul de organizare a Cupei Mondiale, că Quatarul a fost "tratat şi analizat în mod nedrept" timp de mai mulţi ani la rând în această cauză, a raportat Devdiscourse.

Quatarul este prima ţară musulmană din istorie care găzduieşte prestigioasul turneu de fotbal. Expaţii reprezintă în prezent peste 90% din cei 2,7 milioane de locuitori ai Qatarului, majoritatea dintre aceştia mutatându-se în ţară pentru a-şi construi cariera, într-un mediu de business profitabil. Cu toate acestea, deşi nivelul de trai este foarte ridicat, cu un PIB nominal de 97,262$ înregistrat în 2021 (cifrele fiind estimate la 82,887$ în 2022), statutul ei la nivel internaţional este destul de controversat în ceea ce priveşte drepturile omului.

Din cauza legilor aspre care discriminează homosexualitatea, unii fotbalişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de fanii care vor participa la eveniment, în special faţă de femei şi persoanele LGBT, despre care grupurile de apărare a drepturilor omului spun că sunt discriminaţi de legile din Qatar. Însă organizatorii Cupei Mondiale au declarat în repetate rânduri că toată lumea, indiferent de orientarea sexuală sau de mediul de provenienţă, este binevenită în timpul turneului.

De asemenea, Qatarul prezintă o toleranţă extrem de scăzută faţă de consumul de alcool, ceea ce reprezintă o provocare pentru organizatorii unui eveniment sponsorizat de o marcă de bere şi adesea asociat cu fanii care consumă băutura. Ţara a declarat că va permite fanilor cu bilet să cumpere bere cu trei ore înainte de startul meciului şi timp de o oră după fluierul final, dar nu şi în timpul partidelor.

Pe lângă toate astea, sursele citate au raportat că au fost planificate zone speciale pentru fanii care au consumat alcool, şeful turneului, Al Khater, spunând că această măsură a fost luată pentru a se asigura că suporterii sunt în siguranţă şi nu fac rău altora sau lor înşişi. Dar FIFA a declarat pe 18 noiembrie că berea cu alcool nu va fi vândută pe stadioane, o revenire de ultimă oră care a ridicat semne de întrebare în rândul unor suporteri cu privire la capacitatea Qatarului de a-şi respecta promisiunile făcute fanilor.

În pofida tuturor acestor îngrijorări, Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, care este la conducerea naţiunii de 9 ani, a salutat diversitatea Cupei Mondiale FIFA în cadrul ceremoniei de deschidere a turneului. 

„Din Qatar, din lumea arabă, urez bun venit tuturor la Cupa Mondială 2022", a spus emirul, potrivit site-ului Inside the Games. „Cât de minunat este faptul că oamenii pot lăsa deoparte ceea ce îi desparte pentru a sărbători diversitatea lor alături de ceea ce îi aduce împreună", a adăugat el.

Conform Sporting News, FIFA a alocat premii în valoare de 440 de milioane de dolari pentru Cupa Mondială din 2022 din Qatar. 

Aceasta reprezintă o creştere de 40 de milioane de dolari faţă de turneul din 2018, în timp ce la Cupa Mondială din 2014 din Brazilia s-au oferit doar 358 de milioane de dolari în premii. 

Deşi este o sumă foarte importantă, FIFA are un buget de venituri de 4,6 miliarde de dolari în 2022, drepturile de difuzare urmând să contribuie doar cu 2,6 miliarde de dolari la venituri. 

Qatarul este prima ţară-gazdă din lume care a pierdut meciul de deschidere al Campionatului Mondial, după o înfrângedere cu 0-2 în faţa Ecuadorului.