(P) Finanţarea investiţiilor în proiectele de producere a energiei verzi – argumente şi bune practici oferite de către Libra Internet Bank

Autor: Publicitate 22.11.2022

Libra Internet Bank, una dintre cele mai dinamice bănci din România în ultimii ani, susţine în mod activ dezvoltarea proiectelor de producere a energiei verzi, prin echipe specializate în acest domeniu şi printr-o ofertă care permite:

Argumente de business

Traversăm fără îndoială un moment excelent pentru investiţiile în proiectele de energie verde. Pe lângă numeroasele argumente de mediu, aceste investiţii au devenit foarte avantajoase şi din punct de vedere business, fiind mai ofertante ca niciodată.

În primul rând, randamentul acestor investiţii este unul foarte bun, superior multor industrii. Toate acestea, în condiţiile în care cererea de energie este tot mai mare, la nivel global, iar consumul de energie creşte în fiecare an. În acelaşi timp, considerentele de mediu trimit către diminuarea progresivă a utilizării surselor poluante de producere a energiei, într-un demers care vizează în viitor eliminarea totală a acestora.

Odată implementat, un alt avantaj important al parcurilor de producere a energiei verzi este costul relativ mic al resurselor umane implicate în operare. De exemplu, monitorizarea activităţii de producţie a unui parc fotovoltaic sau a unui parc eolian se face prin intermediul unor echipamente automatizate, cu intervenţie umană minimală necesară în special asigurării mentenanţei tehnice.

Poziţionarea geografică

Amplasamentul proiectului este de asemenea important şi trebuie să ţină cont atât de potenţialul anual de lumină sau vânt, cât şi de distanţa faţă de infrastructura energetică existentă, cu impact direct asupra costurilor de racordare. În general, costurile de racordare se reduc pe măsură ce distanţa faţă de infrastructura energetică scade.

Partenerii din proiect

Consultanţa specializată reprezintă un facilitator major al dezvoltării şi implementării oricărui proiect de energie regenerabilă. Indiferent dacă vorbim despre legislaţie, proiectare sau fonduri europene, cooptarea în echipă a consultanţilor cu experienţă în domeniul proiectelor verzi va reprezenta cu siguranţă un atu. De exemplu, o casă de avocatură specializată poate oferi ghidajul necesar obţinerii autorizaţiilor necesare dezvoltării unui parc eolian sau fotovoltaic.

Totodată, este recomandabilă înfiinţarea unei companii dedicate proiectului, aşa-numitul SPV (Special Purpose Vehicle), şi alegerea unui dezvoltator (EPC - Engineering, procurement and construction) cu experienţă şi bonitate financiară pentru a putea duce eficient la îndeplinire contractul de dezvoltare. Este bine ca alegerea dezvoltatorului să ţină cont şi de gradul de încărcare al acestuia cu alte proiecte aflate în desfăşurare.

Finanţarea

Dezvoltarea şi implementarea unui proiect de energie verde implică resurse financiare importante. Pentru asigurarea acestor resurse, de cele mai multe ori este necesară finanţarea din partea băncilor. Având în vedere că băncile solicită în general investitorilor o contribuţie proprie în proiect, este foarte important ca antreprenorii din domeniul energiei să-şi stabilească dimensiunea proiectului în funcţie de capitalul propriu disponibil. Pe lângă asigurarea finanţării, băncile pot aduce o contribuţie importantă şi în derularea efectivă a proiectului, datorită experienţei pe care acestea o deţin în sustinerea unor proiecte similare.

Pentru obţinerea unei finanţări de la bancă, investitorul parcurge de obicei următoarele etape:

Mai multe detalii pot fi obţinute la Energie@librabank.ro şi pe site-ul băncii.