(P) Diagnosticul rapid şi precis al tumorilor maligne, prin PET-CT

Autor: Publicitate 22.11.2022

Diagnosticarea promptă şi corectă a tumorilor maligne este esenţială pentru ca pacientul cu cancer să beneficieze de tratament cu viză curativă şi pentru a creşte calitatea vieţii pacientului. În prezent, ecografia, tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanţă magnetică sunt metodele imagistice folosite frecvent în vederea identificării precoce a unor afecţiuni potenţial maligne. Pentru a evalua, însă, metabolismul ţesuturilor şi a monitoriza corect evoluţia bolii şi eficienţa tratamentului oncologic, sunt necesare investigaţii mai avansate.

PET-CT este una dintre cele mai moderne metode folosite pentru stabilirea diagnosticului de cancer, dar şi pentru stadializarea bolii şi monitorizarea tratamentului. Această investigaţie de înaltă performanţă foloseşte imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) şi tomografia computerizată (CT). Astfel, se obţine o hartă anatomică suprapusă celei metabolice, cu date complete despre regiunea analizată.

Celulele canceroase au un metabolism mai activ şi consumă multă glucoză, iar prin injectarea unui radiotrasor analog al glucozei, aparatul poate surprinde zonele din organism în care au apărut ţesuturi cu metabolism crescut. În imaginile PET-CT, celulele maligne, care captează radiotrasorul, vor apărea sub forma unor pete luminoase. În acest fel, pot fi identificate rapid şi precis metastazele sau celulele maligne care au migrat de la tumora iniţială în alte regiuni ale corpului.

Investigaţia poate fi efectuată doar la recomandarea medicului oncolog, în cazuri bine documentate clinic, conform ghidurilor europene şi internaţionale. Echipa care realizează procedura include un medic de medicină nucleară, un medic radiolog, tehnicieni şi asistenţi medicali. Scanarea propriu-zisă durează aproximativ 20–30 de minute, nu este dureroasă şi nu creează disconfort. Durata totală a investigaţiei, care include şi pregătirea pacientului, injectarea radiotrasorului şi timpul de aşteptare, ajunge la aproximativ 3 ore.

Pentru examinarea PET-CT sunt folosite doze mici de radiaţii, prin urmare riscurile pentru pacient sunt aproape inexistente. Substanţele injectate îşi pierd radioactivitatea într-un interval de timp scurt – radiotrasorul FDG, cel mai frecvent folosit, are un timp de înjumătăţire de aproximativ 110 minute. Investigaţia este recomandată în mai multe tipuri de neoplazii, în special în tumorile cerebrale, cancerele de sân, de col uterin, colorectal, pulmonar, pancreatic, de esofag, de prostată, dar şi în melanomul malign şi nu numai.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la cele mai avansate tehnologii medicale. Echipamentul PET-CT de ultimă generaţie Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, permite obţinerea de informaţii detaliate în vederea diagnosticării afecţiunilor oncologice, cu localizarea precisă a tumorilor şi a metastazelor de orice fel.