România îşi scoate în afara legii producţia de energie din cărbuni: toate termocentralele pe cărbune se închid obligatoriu în 10 ani, dar de 10 ani România nu a construit nimic. Care este graba şi ce va pune în schimb?

Autor: Roxana Petrescu 22.11.2022

În ultimul deceniu, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, timp în care nu a pus nimic în loc, cu excepţia investiţiilor private din domeniul energiei verzi Rezultatul este o diminuare a parcului de producţie de 15% în ultimul deceniu care a transformat România în importator net de energie. Cu acest istoric, România se obligă prin lege să elimine complet industria energetică pe bază de cărbuni în următorii zece ani, bazându-se că va ridica proiecte noi pe gaze, când de fapt nu a construit nimic de zece ani. Mai mult, operarea unei centrale pe cărbuni după 2032 va deveni contravenţie şi se va sancţiona cu 5% din cifra de afaceri.

„Capacitatea instalată dis­ponibilă de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată“, se arată în legea pentru aprobarea OUG 108/2022, aprobată la finalul săptămânii trecute de Parlament, aflată acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

În primele nouă luni ale anului, energia termo a asigurat cea mai mare parte a producţiei din primele nouă luni ale anului în contextul în care 2022 se dovedeşte a fi unul slab din punct de vedere hidrologic. Astfel, energia termo a avut o pondere de 36%, aici fiind inclusă şi producţia centralelor pe gaze, energia hidro a avut o pondere de 27%, nuclearul a asigurat 19%, iar eolienele şi energia solară au injectat 18% din producţia de energie. Pe de altă parte, producţia de energie a scăzut cu 7% în perioada analizată, un factor fiind şi închiderile de unităţi de producţie.