Videoconferinţa ZF & BRD - Groupe Société Générale „Cum ne pregătim pentru 2023?“ Florian Libocor, BRD: Economia va încetini în anul 2023, dar nu vom intra în recesiune

Autor: Ramona Cornea 22.11.2022

Scenariul de bază este acela de încetinire înspre o dinamică probabil în jur de 2% până în 3%. Fondul Monetar ne vede la o dinamică de 1,8% pentru 2023. Este un an al rezistenţei, al rezilienţei, un an în care vor fi testate capacităţile de rezistenţă la stres şi la tensiune.”

Economia va încetini în anul 2023, dar România nu va intra în recesiune, ci va înregistra o creştere economică cuprinsă între 2% şi 3%, afirmă  Flo­rian Libocor, economist şef în cadrul BRD – Groupe Société Générale.

„Nu avem în vedere ca scenariu principal acela al intrării în recesiune. În linii mari, anul 2023 va fi un an în care economia va încetini. Este vorba de întreaga economie europeană, nu doar de cea a României. (...)  Scenariul de bază este acela de încetinire înspre o dinamică probabil în jur de 2% până în 3%. Fondul Monetar ne vede la o dinamică de 1,8% pentru 2023. Este un an al rezistenţei, al rezilienţei, un an în care vor fi testate capacităţile de rezistenţă la stres şi la tensiune atât în zona de persoane fizice, cât şi în zona de persoane juridice”, a declarat Florian Libocor în cadrul videoconferinţei ZF & BRD - Groupe Société Générale „Cum ne pregătim pentru 2023?“

Astfel, antreprenorii trebuie să fie atenţi în primul rând în anul ce vine, iar în al doilea rând trebuie să se gândească de două ori până să îşi asume un risc, spune el.

„Nu în ultimul rând, trebuie să avem mereu în faţă ideea că este un an prin care vom trece. Nu vom rămâne în 2023, vom merge mai departe în 2024 şi este un an pe care nu l-am făcut noi aşa.“

 „Este un an mai aparte, dat fiind tot trecutul pe care îl cam regăsim în 2023. Mă refer aici la pandemie, la criza geopolitică, problema energiei, problema datoriilor la nivel global, problema dinamicii preţurilor, care este la nivel global şi care este conexă, direct generată de problema energiei şi a materiilor din acest sector”, a detaliat Libocor.

Motorul creşterii preţurilor de la nivel global nu este unul de natură monetară, astfel că el nu poate fi combătut cu pârghii monetare.

„Este evident că atâta vreme cât în proporţie de 75% - 80%, poate chiar 85% din mişcarea preţurilor, mişcare pe care o vedem momentul de faţă nu doar în România, ci la nivel global, atâta vreme cât motorul nu este unul de natură monetară, aţi asuma că poţi să lupţi până la capăt cu pârghii monetare nu este neapărat cea mai bună asumpţie”, afirmă Libcor.

Astfel, la nivel global, dacă s-ar continua creşterea agresivă a dobânzilor nu s-ar obţine rezultatul scontat.

„Prin urmare, consider că este o abordare şi o aliniere la nivel de autorităţi centrale monetare în sensul de a tempera dinamica de întărire a politicii monetare deoarece s-a ajuns la un breakeven, un punct de inflexiune, un punct din care politica monetară nu mai este doar eficientă. Dimpotrivă, nu mai este atât de eficientă. însă devine foarte ascuţită. Este o lamă cu două tăişuri, poţi să generezi mai mult mai mult rău decât bine.”

Despre evoluţia indicelui ROBOR, Florian Libocor spune că este expresia dinamicii pieţei şi a existenţei sau nu a unui anumit nivel de lichiditate în piaţă.

„ROBOR este o consecinţă a mişcării pieţei şi nu altceva, a mişcării naturale a pieţei în funcţie de condiţiile de piaţă. Nu mă aştept ca el să meargă înspre zone de două cifre, dar nu putem să excludem un astfel de scenariu pe de altă parte, chiar dacă nu dobânda cheie nu va mai creşte şi în momentul de faţă ne aşteptăm la o aşezare. Va fi anul rezilienţei, ne vom aşeza la nivelul la care suntem, cu tensiunile pe care le avem şi vom încerca să trecem anul prudent”, a concluzionat economistul şef al BRD.