Producţia de energie pe cărbuni devine „ilegală“ în România în 10 ani. Toate termocentralele pe cărbune din România se închid obligatoriu în 10 ani, dar de 10 ani România nu a construit nimic. Care este graba şi ce va pune în schimb?

Autor: Roxana Petrescu 22.11.2022

România se obligă prin lege să închidă toată industria de producţie a energiei pe bază de cărbuni până în 2032, calendarul sistării acestei activităţi fiind una dintre reformele la care România s-a angajat prin PNRR.

„Capacitatea instalată disponibilă de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032“, se arată în legea pentru aprobarea OUG 108/2022, aflată acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

În ultimul deceniu, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, timp în care nu a pus nimic în loc, cu excepţia investiţiilor private din domeniul energiei verzi. Rezultatul este o diminuare a parcului de producţie de 15% în ultimul deceniu care a transformat România în importator net de energie. Cu acest istoric, România se obligă prin lege să elimine com­plet industria energetică pe bază de cărbuni în următorii zece ani, bazându-se că va ridica proiecte noi pe gaze, când de fapt nu a construit nimic de 10 ani.

Nescoaterea din exploatare a capacităţilor de producţie a energiei electrice pe bază de huilă şi lignit la datele scadente prevăzute „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri netă a operatorului economic care operează capacităţile de producţie pe bază de huilă şi lignit, care nu au fost scoase din exploatare la datele scadente.“