ZF Deschiderea de astăzi. Lucian Isac, Estinvest, despre nivelul scăzut de lichiditate de după perioada raportărilor: Este un lucru îngrijorător. Principalii factori sunt războiul din Ucraina, lupta cu inflaţia şi reticenţa investitorilor

Autor: Eduard Ivanovici 23.11.2022

Deşi numărul investitorilor a crescut, participanţii la piaţă continuă să fie mai precauţi decât de obicei.

Lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti continuă să rămână la niveluri scăzute, la o săptămână după ce toate companiile incluse în indicele BET au publicat rezultatele financiare aferente primelor nouă luni din an. De altfel, rulajul mediu pe segmentul de acţiuni din ultimele zece şedinţe este puţin peste 15 milioane de lei, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

„Am spus cu alte ocazii că aştept să vină rezultatele la nouă luni, pentru ca investitorii să îşi poată face o imagine despre piaţă şi să ia poziţii în funcţie de ele. Din păcate, rezultatele au venit – fiind bune pentru majoritatea societăţilor – dar iată că lichiditatea încă se lasă aşteptată. Este un lucru îngrijorător pentru comunitate/piaţă pentru că mai sunt câteva zile şi se încheie luna noiembrie şi, deşi speram că lichiditatea va reveni spre final de an, acest lucru încă nu se întâmplă“, spune Lucian Isac, director general al Estinvest.

Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 22 noiembrie, reprezentantul societăţii de brokeraj a argumentat că motivele din spatele lichidităţii reduse au rămas neschimbate de-a lungul ultimelor luni, numind în primul rând efectele produse de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Pe de altă parte, avem lupta cu inflaţia şi reticenţa investitorilor sau potenţialilor investitori în ceea ce priveşte fluxului personal de cash. Toată lumea aşteaptă cum vor decurge lucrurile, ce se întâmplă cu inflaţia, urmând să continue trendul ascendent sau să se oprească creşterile. Nu mă refer doar la lupta băncii centrale cu inflaţia, ci şi la inflaţie ca ameninţare la finanţele personale ale fiecăruia dintre noi. Avem în faţă şi o decizie de acest gen“, adaugă Lucian Isac.

De asemenea, el consideră că o parte din investitorii activi pe piaţă – deşi numărul a atins recent un nivel record de circa 128.000 – continuă să fie atenţi cu privire la investiţiile în acţiuni, luând în considerare o ajustare a bugetului pe care îl alocau, de obicei, pieţei de capital.

„În general, ca să fii dezamăgit, trebuie să ai aşteptări mari. Eu nu am avut asemenea aşteptări, mi-am calibrat aşteptările prin prisma vremurilor prin care trecem. Pot spune cine m-a impresionat: OMV Petrom, vedeta anului în curs.“

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre AeRO:

Rezultatele nu au fost, în toate cazurile, la nivelul aşteptărilor create de companii. Nu văd mari dezamăgiri sau surprize foarte rele, ci mai degrabă o evoluţie în linie cu vremurile pe care le trăim. Venind cu suflu antreprenorial şi ambiţii, cât şi cu previziuni optimiste în prospectele de listare, vorbind şi de alte vremuri, o parte din companii nu şi-au atins ţintele pe care şi le-au asumat. Totuşi, o parte din companiile care au confirmat şi continuă să confirme au venit cu rezultate decente.

Despre obligaţiuni corporative:

N-am recomandat şi nu recomand clienţilor să investească în obligaţiuni, majoritatea nefiind garantate. Este un risc pe care ni-l asumăm în calitate investitori. Pe de o parte, odată ce îţi asumi un risc, trebuie să fii un pic sceptic şi să te întrebi de ce te plăteşte atât de bine emitentul respectiv.