Cezar Furtună, partener KPMG, head of audit: În cei 24 de ani ai ZF, jurnalismul specializat şi-a păstrat standardele, transparenţa şi profesionalismul. De cele mai multe ori, am scris istorie împreună, noi, de la KPMG, şi voi, de la ZF

Ziarul Financiar 22.11.2022

„În cronologia KPMG, 2001 rămâne un an extrem de interesant. Atunci, compania noastră a fost un ice breaker: primul an de audit al BNR. O responsabilitate care timp de multi ani, a presupus accesul la informaţii referitoare la tranzactiile bancii centrale cu sistemul bancar sau tranzactii internationale sau la rezerva de aur a băncii, o chestiune rară şi inedită.

KPMG a pus sub lupă tot ceea ce a însemnat profit, pierderi, evaluarea activelor şi a formelor de capital ale BNR. Această premieră a contat enorm nu doar pentru caracterul ei exclusiv, ci mai ales pentru contextul internaţional de atunci: FMI avea la Bucureşti misiunea de a negocia cu autorităţile române un aranjament stand-by pentru România, iar rapoartele de audit influenţau evaluarea garanţiilor. Nici pentru BNR nu a fost un an uşor: auditul IFRS la cerinţa FMI era un test de responsabilitate şi un viitor pilon important în relaţia cu Banca Centrală.

Presa a fost atunci un partener care a inteles importanta auditului BNR, şi mă bucur că în cei 24 de ani ai ZF, această tradiţie a jurnalismului specializat şi-a păstrat standardele, transparenţa şi profesionalismul. De cele mai multe ori, am scris istorie împreună, noi, de la KPMG, şi voi, de la ZF.

Împreună suntem ceea ce numai în mai bine de două decenii puteam deveni împreună: parteneri în această istorie complicată a cifrelor, a raportarilor financiare corecte si intelegerea lor de catre public. Ştiu că mulţi ani profesia auditului a ţinut prima pagină a ZF, dar mai ştiu că astăzi, când digitalizarea face posibil jurnalismul în timp real, e o reală bucurie când cucerim header-ul din lumea 2.0 a acestei publicaţii. La 24 de ani eşti major în toate statele. Şi tocmai de aceea, eşti responsabil pentru tot. La mulţi ani, ZF!”