Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest a încheiat primele nouă luni cu venituri de 86,5 mil. lei, plus 84%. Profit de 430.000 lei, în scădere cu 84%

Autor: Eduard Ivanovici 22.11.2022

Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească ce exploatează terenuri agricole, a raportat venituri de 86,5 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2022, în creştere cu 84% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în vreme ce societatea a exploatat o suprafaţă totală de 12.300 de hectare, plus 45%, conform unui comunicat de presă.

Rezultatul net la nivel consolidat a ajuns la 430.391 de lei, de la 2,6 milioane anul trecut, reprezentând un declin de 84%, se arată în raportul financiar publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

La începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, acţiuni HAI se depreciau cu 2,55%, pe tranzacţii de 24.000 de lei, potrivit BVB. Compania atingea o capitalizare de 141 milioane de lei.

„Anul 2022 a fost complicat, dar în final estimăm că va fi încă un an profitabil şi de creştere pentru Holde. Primele nouă luni din 2022 au fost marcate de o serie de evenimente care s-au suprapus şi au transformat întregul an într-unul aparte. În această perioadă, a început războiul din Ucraina, inflaţia a crescut constant, la fel şi preţul cerealelor, iar preţurile la materii prime au crescut, de asemenea, extrem de mult. În plus, dacă nu era de ajuns, am avut parte şi de un an în care nu am fost feriţi de secetă, cel puţin în anumite părţi ale ţării (...) A fost un an în care modelul nostru şi-a dovedit avantajele, fermele noastre au înregistrat recolte bune şi am reuşit să beneficiem de preţurile mari”, spune Liviu Zăgan, director general, Holde Agri Invest.

În primele nouă luni ale anului, Holde Agri Invest a derulat investiţii în valoare totală de 26,8 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate. Acestea au inclus finalizarea achiziţionării fermei Conţeşti din judeţul Dâmboviţa, cu o suprafaţă totală de 2.100 de ha de teren şi care a devenit cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roşiori, Videle şi Frumuşani, precum şi achiziţionarea de utilaje de ultimă generaţie, extinderea sistemului de irigaţii la ferma Frumuşani, de la 125 la 275 de ha şi mărirea capacităţii de depozitare de la Călineşti, de la 10.000 la 15.000 de tone.

În luna august, Holde a demarat lucrările la cel de al doilea siloz al companiei, în cadrul fermei Frumuşani, care va avea o capacitate totală de 10.000 de tone. De asemenea, cheltuielile au ajuns la 88,5 milioane de lei, plus 96% faţă de primele nouă luni de anul trecut, iar datoriile au crescut cu 50% la 132,1 milioane de lei.

„În ceea ce priveşte profitul înregistrat în primele nouă luni ale anului, de 0,4 milioane de lei, trebuie avut în vedere că acesta este influenţat de volumul recoltei anului agricol 2021-2022 rămas nevalorificat la 30 septembrie 2022. Astfel, la nivel de profit, ne aşteptăm să încheiem anul cu un rezultat net cuprins între 12-15 milioane de lei, peste rezultatul de 8,8 milioane de lei din BVC-ul aprobat în luna aprilie”, adaugă Liviu Zăgan.

Pe lângă activitatea operaţională, în primele nouă luni din 2022, conducerea Holde a fost implicată şi în pregătirea unei noi runde de majorare a capitalului social. Operaţiunea s-a desfăşurat în două etape, în perioada iunie-august, iar în urma acesteia au fost atrase aproximativ 21 de milioane de lei de la investitori, capital care va fi utilizat pentru achiziţionarea de noi ferme şi modernizarea celor existente.  

„În acest an, ne-am străduit din răsputeri să controlăm costurile, dar în acelaşi timp, să continuăm proiectele de investiţii, precum extinderea suprafeţelor exploatate, creşterea suprafeţelor irigate, creşterea capacităţii de depozitare, punerea în aplicare a unui sistem de logistică, creşterea fertilităţii terenului pe care îl cultivăm şi multe altele. Totodată, am investit inclusiv în procesele noastre operaţionale, prin dezvoltarea sistemelor de gestiune şi structurarea finanţărilor grupului”, explică Iulian Cîrciumaru, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

Acţiunile HAI au coborât cu 7,5% anul acesta, pe un rulaj de 25,8 milioane de lei. Compania este deţinută în proporţie de 16,3% de S. Sevenx Ventures şi 10,7% de Vertical Seven Group.

„În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, obiectivul nostru este să ajungem să exploatăm o suprafaţă de peste 15.000 de ha. Însă totul va depinde de finalizarea contractelor de achiziţie de ferme ce se află în desfăşurare, precum şi de contextul economic, care sperăm că va fi mai puţin impredictibil şi lipsit de evenimente nefericite”, spune preşedintele CA.