Colliers: Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru apartamente în Bucureşti a scăzut puternic în prima jumătate a anului, dar luna iulie a marcat un record al ultimilor 14 ani. ”Ne aşteptam ca ritmul livrărilor din anul următor să încetinească totuşi, pe fondul scăderii cererii şi a costurilor de construcţie care se menţin ridicate”

Autor: Roxana Rosu 22.11.2022

Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru apartamente în Bucureşti a scăzut puternic în prima jumătate a anului, cu o treime faţă de perioada simiară din 2021, dar luna iulie a marcat un record al ultimilor 14 ani în ceea ce priveşte suprafaţa totală utilă autorizată, de 350.000 de metri pătraţi, ceea ce echivalează cu aproape 7.000 apartamente, arată datele Colliers.

Creşterea puternică a suprafeţelor autorizate în trimestrul al treilea a anulat scăderea din prima parte a anului, astfel că la noua luni sunt înregistrate cu doar 1% mai puţine unităţi autorizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut

„Dacă în prima jumătate a anului, în Bucureşti, autorizaţiile au scăzut cu o treime faţă de anul trecut, trimestrul al treilea a adus creşteri importante. Numărul record de metri pătraţi autorizaţi nu înseamnă însă că toate aceste proiecte se vor şi construi, dar reprezintă o măsură a încrederii pe care dezvoltatorii o au în piaţa rezidenţială. Numărul locuinţelor livrate astăzi depinde de numărul şantierelor deja începute şi de cererea de locuinţe din trecut, pe când autorizaţiile depind de cererea de locuinţe din prezent, de încrederea în viitor, şi într-o mare măsură şi de procesul administrativ. Astfel, anul acesta ne aşteptăm în continuare la un record de livrare, chiar dacă cererea s-a înscris pe un trend descendent începând cu luna martie”, punctează Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Pentru comparaţie, în 2019 şi în 2020, în Bucureşti media lunară a suprafeţei autorizate a fost de 127.000 de metri pătraţi, echivalentul a aproape 2.500 apartamente, pe când în 2021 suprafaţa autorizată medie lunară a crescut la 139.000 de metri pătraţi, echivalentul a aproape 2.800 apartamente.

În primele noua luni ale acestui an, pe fondul revenirii puternice din trimestrul al treilea, media lunară a suprafeţelor autorizate a crescut la 156.000 de metri pătraţi sau echivalentul a aproape 3.100 apartamente.

În Ilfov, în primele noua luni ale anului, suprafaţa autorizată a scăzut cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut. Situaţia din Ilfov este inversă faţă de Bucureşti, prima jumătate a anului aducând o creştere de aproape 10% a suprafeţelor autorizate, urmată de scăderi în trimestrul al treilea.

Clujul a înregistrat o creştere de 4% a suprafeţei autorizate pentru clădiri rezidenţiale în primele nouă luni din an, în Iaşi s-a înregistrat o creştere de 3%, iar în Timişoara suprafeţele autorizate au scăzut cu 5% în aceasta perioadă.