Studiu Confidex S2 2022: Cele mai mari probleme ale companiilor româneşti sunt în acest moment inflaţia, creşterea preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi creşterea costurilor cu materiile prime

Autor: Alexandra Matei 22.11.2022

În viitor, nouă din zece manageri se aşteaptă ca economia României să se confrunte cu inflaţie accentuată, iar 84% cred într-o prelungire a crizei din domeniul energiei. 

Pentru a depăşi provocările aşteptate în perioada următoare, peste jumătate dintre manageri prioritizează creşterea vânzărilor, păstrarea locurilor de muncă, îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii, digitalizarea şi automatizarea companiei.

Principalele probleme cu care se confruntă companiile româneşti în prezent sunt inflaţia, creşterea preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi creşterea costurilor cu materiile prime. Una din trei companii s-a declarat afectată de creşterea tarifelor la energie, în timp de 70% sunt încă afectate de războiul din Ucraina, arată rezultatele studiului Confidex S2 2022, publicate de Impetum Group

Astfel de probleme duc la scăderea gradului de încredere a managerilor români în economie, însă cei mai mulţi dintre ei încearcă să rămână optimişti şi privesc către viitor cu precauţie.

„Managerii români se aşteaptă la o recesiune, la o criză energetică şi la o devalorizare a leului în raport cu dolarul şi totuşi, starea lor de spirit a crescut. Per total sunt mai relaxaţi. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă această relaxare vine dintr-un un nivel mai bun de pregătire la nivelul mediului de afaceri de a face faţă provocărilor, o creştere a gradului de rezilienţă şi din încrederea managerilor că pot depăşi chiar şi cele mai mari provocări, fie vine din faptul că speră că situaţia va fi bună pentru că statul va interveni să rezolve problemele şi adoptă o atitudine reactivă”, a spus Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group, în cadrul unei conferinţe de presă.

La nivel general, încrederea managerilor români în economie a scăzut în a doua parte a acestui an, până aproape de nivelul de la finalul anului 2020, la 44.4, însă rămâne peste nivelul perioadei similare din 2021, potrivit rezultatelor studiului.

Totodată, 43% dintre respondenţi estimează, în următoarele trei luni, scăderea PIB-ului, a investiţiilor private şi publice, precum şi o devalorizare a monedei naţionale, în raport cu euro şi în special cu dolarul american.

În viitor, nouă din zece manageri se aşteaptă ca economia României să se confrunte cu inflaţie accentuată, iar 84% cred într-o prelungire a crizei din domeniul energiei. Mai mult, se anticipează o creştere a ratei şomajului în perioada următoare, iar 82% dintre manageri se aşteaptă la o nouă recesiune economică.

Pentru a depăşi provocările aşteptate în perioada următoare, peste jumătate dintre manageri prioritizează creşterea vânzărilor, păstrarea locurilor de muncă, îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii, digitalizarea şi automatizarea companiei.

La studiul Confidex S2 2022 au participat peste 500 de companii din sectoare economice precum agricultură, industrie şi energie electrică, construcţii, comerţ, transport, distribuţie, depozitare şi servicii. Dintre acestea, 75% au afaceri de peste 1 mil. euro şi peste 30% depăşesc pragul de 5 mil. euro cifră de afaceri.