Videoconferinţa ZF & BRD – Cum ne pregătim pentru 2023? Roxana Mircea, REI Finance Advisors. Vedem şi noi efervescenţă pe piaţă în această perioadă, dar simţim şi o mai mare prudenţă a oamenilor

Autor: Ramona Cornea 23.11.2022

„Se încasează mai greu, oamenii sunt mult mai prudenţi, ceea ce nu este rău. Este bine să fim prudenţi, este bine să ne facem bugete, scenarii. (...) Sunt anunţate 70 de apeluri de proiecte de finanţare, foarte multe. Sunt bani, însă cred că ministerele au nevoie de un management extrem de performant.”

În această perioadă există o efer­vescenţă pe piaţa finanţărilor pentru IMM-uri, dar există şi o prudenţă din partea IMM-urilor, afirmă Roxana Mircea, managing partner al firmei de consultanţă în fonduri europene REI Finance Advisors.

„Avem 80 de colegi în 13 birouri regionale şi avem o efervescenţă în această perioadă, dar şi noi simţim un oarecare recul sau o foarte mare prudenţă a oamenilor. Este primul an când ni se cer bilete la ordin pentru plăţi de 5.000 de euro. Este prima dată când şi noi ne gândim să avem o linie de credit de rezervă acolo pentru că plăţile se fac mai greu, primim şi noi bilete la ordin. Se încasează mai greu, oamenii sunt mult mai prudenţi, ceea ce nu este rău. Este bine să fim prudenţi, este bine să ne facem bugete, scenarii şi cred eu că ar trebui să fim optimişti cu partenerii noştri pentru a traversa cu bine această perioadă”, a declarat Roxana Mircea în cadrul videoconferinţei ZF & BRD – Cum ne pregătim pentru 2023?.

În această perioadă sunt sunt foarte multe axe de fonduri europene destinate companiilor, cum este Programul Operaţional Infrastruc­tură Mare pentru energie şi eficienţă energetică, prin care fabricile, hotelurile, clinicile medicale mai mari pot instala panouri fotovoltaice.

„Sesiunea este deschisă până pe 24 noiembrie. Avem axe pentru eficienţă energetică, sunt 500 mil. euro pentru eficienţă energetică şi sunt şi pentru zona de primării. Toate primăriile pot să şi instaleze panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Pe Programul Operaţional Infrastructură Mare avem deja ghid consultativ pe digitalizare. Dacă pe POIM avem bani vechi, din perioada 2014 – 2020, şi acum încercăm să-i consumăm, pe PNRR avem digitalizarea a 347,5 mil. euro şi sfatul nostru este ca firmele să-şi dimensioneze, să îşi gândească ce vor să facă, un tur de soluţii şi de tehnologie pentru a-şi optimiza activitatea”, a explicat Roxana Mircea.

În plus, mai sunt fondurile europene pentru reciclarea, unde sunt 286 de milioane euro disponibile şi pentru care sesiunea se va deschide pe 6 decembrie.

„Toţii reciclatori trebuie să pregătească proiectele, să facă studii de fezabilitate pentru că se punctează maturitatea proiectelor. Cu cât sunt mai avansaţi, cu atât vom avea un punctaj mai bun. Apoi vine Programul Operaţional Regional, cu o alocare generoasă, undeva la peste 1,5 miliarde euro. Deja pe anumite regiuni cum este Vest, Sud-Muntenia, Nord- Vest, programele sunt aprobate şi atunci vom avea scheme pentru investiţii. Ele pot fi în zona construcţiilor pentru că noi şi aici vedem efervescenţă, clinici medicale vor avea bani pentru investiţii, deci sunt bani pentru investiţii, pentru energie regenerabilă, pentru digitalizare şi vor mai veni şi scheme suport”, completează reprezentanta REI Finance.

Companiile din HoReCa vor avea fonduri disponibile din schema, rămâne de văzut dacă va avea o valoare de 500 mil. euro sau de 300 de milioane de euro, mai spune ea.

„Mai este anunţat şi un ajutor de minimis pentru sectorul cultural, toţi cei din domeniul fotografie, cultură vor avea 140 milioane de lei, circa 30 de milioane euro, cu o alocare de maximum 200 000 de euro pe proiect. Practic, este diferenţa de 20% dinte 2020 şi 2019 din impactul pe care l-a creat pandemia.”

Astfel, IMM-urile au la dispoziţie posibilităţi de finanţare, sunt anunţate 70 de apeluri de proiecte de finanţare în perioada următoare, însă este foarte important ca şi ministerele să aibă un management performant pentru a reuşi să implementeze aceste proiecte, crede Roxana Mircea.

„Sunt bani, însă cred că ministerele au nevoie de un management extrem de performant pentru că deja începem să vedem gâtuiri şi gâfâieli şi sper din tot sufletul să avem un management extrem de performant şi ministerele să fie transparente pentru că avem acum o situaţie în care de cinci luni nu ştim nimic de nişte proiecte şi nu este în regulă”, a completat ea.

Cei mai mari beneficiari ai acestor programe de finanţare sunt companiile din construcţii, din producţie de materiale de construcţii, companiile de software, precum şi cele din comerţ.

„Vorbim despre sectorul construcţiilor, firmele de construcţii firmele de producţie de materiale de construcţii, sectorul de tâmplărie, sectorul de producţie vată bazaltică, polistiren. Zona aceasta de producţie de materiale de construcţii este una extrem de favorizată, de la agregate până la vată bazaltică şi altele. Zona aceasta a firmelor de software a explodat, comerţul va creşte. Sperăm să vedem şi nişte fabrici, vedem finanţări din PNRR pentru fabrici”, a concluzionat Roxana Mircea.