Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford, invitat special la Gala ZF din 24 noiembrie, ora 19.00: Pandemia a făcut lupta împotriva inegalităţii mai importantă ca niciodată

Autor: Catalina Apostoiu 23.11.2022

Pandemia a adâncit prăpastia dintre cei bogaţi şi cei săraci, însă prin cooperare putem reclădi o lume mai sustenabilă, scrie profesorul Ian Goldin într-o opinie publicată de Financial Times.

Urgenţa legată de climat şi criza COVID-19 au în comun eşecul celor mai mari puteri ale lumii în a colabora. Aceste crize au exacerbat inegalităţile legate de sănătate, nutriţie, gen, etnie şi venituri.

Crizele la scară mondială au consecinţe deosebit de devastatoare pentru cei săraci. Pandemia a adâncit şi inegalităţile economice. În timp ce ţările bogate au găsit peste 17.000 de miliarde $ pentru a-şi susţine businessurile, a păstra locurile de muncă şi întări plasele de siguranţă, ţările sărace au capacitate limitată de a proceda la fel. Drept urmare, peste 100 de milioane de oameni au fost împinşi în sărăcie extremă şi aproximativ încă 118 milioane s-au confruntat cu foamete cronică, făcând consecinţele economice ale pandemiei mai fatale decât virusul în sine, în opinia lui Ian Goldin.

Crizele legate de climat, COVID şi conflicte nu au adâncit doar prăpastia dintre bogaţi şi săraci, ci şi inegalitatea din interiorul ţărilor cu venituri ridicate.

Globalizarea a reprezentat sursa celei mai mari îmbunătăţiri a traiului din istoria omenirii, însă eşecul în a o gestiona duce la o creştere dramatică a riscurilor sistemice. Naţionalismul în creştere subminează cooperarea, cu încetinirea creşterii şi crizele recurente ducând la o adâncire a inegalităţii.

Aceasta alimentează furia împotriva unui sistem din ce în ce mai nedrept şi adânceşte susţinerea pentru politicienii populişti.

Trebuie să învăţăm din lecţiile din urmă cu un secol, când erori masive de politică au dus la naţionalism în creştere, inegalitate sporită, scrie profesorul Ian Goldin. 

Dacă nu vom diminua inegalităţile în creştere din interiorul ţărilor noastre şi dintre ele, ne vom îndrepta către un viitor sumbru, avertizează acesta.

Schimbarea poate fi dificilă, însă este mult mai puţin înfricoşătoare decât alternativa. Schimbările radicale din ultima vreme legate de politicile guvernamentale, comportamentul companiilor şi de alegerile personale demonstrează că acţiuni anterior de neconceput pot fi realizate.

Un angajament asumat în prezent trebuie să genereze un spirit mai general de reînnoire dacă vrem să eradicăm inegalităţile şi să punem bazele unei lumi mai inclusive şi mai sustenabile, scrie Ian Goldin.