Luca Niculescu, coordonator naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE: Suntem în ultima fază de redactare a memorandumului. După aceea vom fi evaluaţi, iar după ce fiecare comitet va da undă verde, atunci vom adera la OCDE

Autor: Ramona Cornea 23.11.2022

„Vorbim despre 26 de domenii şi 234 de instrumente juridice, un efort transformaţional serios şi de durată. Sper să-l depunem foarte curând. După aceea vor veni o serie de chestionare, vor veni comisii de evaluare. Conform experienţelor trecute, ţărilor europene le-a fost ceva mai uşor să adere la OCDE, au aderat în trei – patru ani.”

România este în ultima fază de redactare a memorandumului iniţial necesar pentru a începe procesul de evaluare necesar României pentru aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), afirmă Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afa­cerilor Externe şi coordonator naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE.

„Suntem în ultima fază de redactare a memorandumului iniţial, un document de câteva sute de pagini care este o autoevaluare a modului în care legislaţia, politicile şi practicile din România se aliniază instrumentelor juridice ale OCDE. Vorbim despre 26 de domenii şi 234 de instrumente juridice, un efort transformaţional serios şi de durată. Sper să-l depunem foarte curând. După aceea vor veni o serie de chestionare, vor veni comisii de evaluare. Vom fi evaluaţi cu privire la modul în care aplicăm standardele OCDE, iar după ce fiecare comitet va da undă verde, atunci vom adera”, a declarat Luca Niculescu în cadrul conferinţei anuale a Deloitte Tax and Legal. 

Procesul de aderare al ţărilor europene este unul de mai scurtă durată decât cel al ţărilor noneuropene, afirmă el.

„Conform experienţelor trecute, ţărilor europene le-a fost ceva mai uşor să adere la OCDE, au aderat în trei – patru ani, pe când ţărilor noneuropene le-a luat ceva mai mult. Comparaţia acesta merge până la un punct deoarece criteriile pentru acest val de extindere sunt ceva mai ridicate decât au fost în trecut aşa că evit să mă pronunţ cu privire la momentul aderării, depinde în primul rând de noi cât de repede şi bine facem ce avem de făcut”, a completat secretarul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiile aderării României la OCDE, el subliniază că astfel vor veni mai multe investiţii în ţară, vom avea un rating de ţară mai bun, iar administraţia se va îmbunătăţi şi ea.

„Mesajul poate fi că românii vor trăi mai bine după aderarea la OCDE, vor veni mai multe investiţii, vom fi mai bine clasaţi în

ratin­gul de ţară, vom avea o administraţie mai bună, mai transparentă mai competentă. Am vorbit cu mulţi colegi din ţările care au aderat înainte şi mi-au spus că, într-adevăr, aşa s-a întâmplat. Nu văd de ce în România s-ar întâmpla altfel odată ce intră. Este nevoie în continuare de sprijinul întregii societăţi, a mediului de afaceri”, a concluzionat Luca Niculescu. În luna ianuarie a acestui an, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când România şi-a depus pentru prima dată candidatura.