From Vis to Biz. Burma Management, compania de care aparţine şcoala Exploria din Voluntari, îşi continuă planurile de dezvoltare, următoarea etapă fiind cea gimnazială la momentul oportun

Autor: Mircea Nica 24.11.2022

Burma Management, companie de care aparţine şcoala Exploria din Voluntari, judeţul Ilfov, are în vedere proiecte noi precum dezvoltarea etapei gimnaziale, dar la momentul oportun, a spus Cătălin Breazu, avocat, antreprenor şi fondator Burma Management, în cadrul emisiunii From Vis to Biz, un proiect al Ziarului Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank.

„Pasul firesc următor ar fi etapa gimnazială pe care o avem în vedere la momentul potrivit. Trebuie să maturizăm partea actuală de activittate şi după ce vom constata că există cerere vom lua în calcul“, susţine Cătălin Breazu.

El a mai explicat că orice dezvoltare se face treptat în funcţie de nevoi şi necesităţi, iar după preluarea unităţii de învăţământ în anul 2018 şi odată cu noua construcţie de 1.500 mp, tot ce s-a cumpărat a fost nou.

„Am preluat unitatea în 2018, deja funcţiona de opt ani în format autorizat şi ulterior acreditat de către ministerul educaţiei. De la acel moment am dezvoltat activitatea grădiniţei de peste 5 ori creştere şi în continuare prognozăm o creştere de 100% a volumului de activitate. Investiţia iniţială a pornit cu achiziţia spaţiilor în care îşi desfăşura activitatea în acel moment. A fost o investiţie mare dată fiind anvergura spaţiului, vorbim de 1.500 mp de teren şi clădiri construite. Ulterior în 2021 am contractat un credit de dezvoltare de la OTP Bank prin societatea susţinătoare a şcolii, Burma Management, care ne-a permis să achiziţionăm încă un teren de 4.000 mp şi să dezvoltăm încă o construcţie de 1.500 mp şi sală de sport şi teren de sport aferente cu parcări şi tot ce presupune o asemenea infrastructură.“

În ceea ce priveşte contextual actual, Cătălin Breazu a explicat că atunci când contractezi un credit pe o perioadă medie de timp de până în 10 ani, trebuie să iei în calcul posibilitatea de a exista o creştere a dobânzilor.

„Am luat-o în calcul, dar nu la acest nivel. Nu cred că cineva anticipa că vom ajunge să avem o dobândă totală între 11% şi 12% la creditele în curs raportat la ROBOR, dar avem posibilitatea şi capacitatea de a acoperi această creştere a dobânzii. Referitor la utilităţi a existat şi sprijinul statului pentru că fiind unitate de învăţământ am beneficiat de anumite plafonări la preţul energiei. Sigur, costurile sunt foarte mari faţă de anul trecut şi la nivel salarial se simt aceste creşteri dată fiind inflaţia a fost nevoie să ţinem pasul măcar cu indicele de inflaţie şi să avem în vedere o ajustare a nivelului salarial. Considerăm că este o conformare legală pe care ar trebui să o facă întreaga piaţă pentru că în aceste condiţii şi sprijinul către bugetul de stat ar fi mai mare şi bugetul de stat nu arm ai avea deficitul actual, dar nivelul de costuri este foarte mare, chiar unul din cele mai mari costuri la nivelul unei unităţi de învăţământ.“

Din punctul de vedere al impactului, Cătălin Breazu a explicat că nivelul de dobândă a crescut de aproape 3 ori, iar costul cu utilităţile s-a dublat.

„La nivelul de dobândă putem spune că a crescut aproape de 3 ori. Costul cu utilităţile s-a dublat, iar de acum încolo vom începe să simţim nivelul creşterii la gaze de exemplu. Încălzirea într-o unitate de învăţământ nu ar trebui să lipsească pentru că trebuie să asigure confortul unor preşcolari. În aceste condiţii căldura trebuie să fie la un nivel corespunzător.“

Din perspectiva rezultatelor, Cătălin Breazu a spus că veniturile au fost întotdeauna peste cheltuilei, iar profitul obţinut a fost mereu reinvestit pentru a asigura dotările moderne necesare.

„Taxele sunt publice, uşor de aflat, diferă de programul ales. Se poate ajunge la o taxă de 600 euro pe lună. Noi apreciem că este o taxă care vine în sprijinul părinţilor şi ne ajută şi pe noi să ne dezvoltăm. De când am preluat această unitate de învăţământ, tot ce a fost excedent în raportul venituri/cheltuieli s-a dus în modernizare. Considerăm că şi în prezent ne aflăm într-un stadiu de dezvoltare în care investiţiile sunt obligatorii. Cu cât ne extindem şi ne dezvoltăm mai mult şi achiziţiile de materiale didactice şi de alte materiale auxiliare sunt la un nivel ridicat. De când am început tot ce a fost venituri minus cheltuieli s-a îndreptat spre modernizare şi dezvoltare“, a mai adăugat Cătălin Breazu.

 

From Vis To Biz

Un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank, care include emisiuni săptămânale unde vor fi prezente businessuri mici sau mijlocii. Emisiunile aduc în faţă antreprenori din diverse industrii care au ambiţii de dezvoltare sau care au reuşit să transforme un vis într-un plan concret de afaceri.