ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Claudiu Cazacu, XTB: Piaţa locală a stat relativ bine, având în vedere apropierea de conflictul din Ucraina. Totuşi, nu sunt optimist pe termen scurt

Autor: Eduard Ivanovici 24.11.2022

♦ Temerile investitorilor sunt legate de preţul gazului şi de felul în care va arăta mediul economic anul viitor.

Cu un declin de 11% al indicelui BET de la începutul anului, Bursa de Valori Bucureşti a performat mai bine în comparaţie cu bursele din Statele Unite şi  majoritatea pieţelor de capital din vestul Europei, scăderea reducându-se la sub 3% dacă luăm în calcul indicele BET-TR, unde sunt incluse şi dividendele. Totuşi, perspectivele nu arată tocmai bine în viitorul apropiat, consideră Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

„Piaţa din România, aflându-se în vecinătatea conflictului şi fiind considerată mai riscantă, stă relativ bine, dar asta nu oferă o garanţie pentru viitor. Într-o anumită măsură, ne-a ajutat faptul că există o componentă mare de energie în BET, însă a dezamăgit sectorul producător de gaz, unde nu au fost rezultate excepţionale. Deşi rezultatele au fost oarecum acceptabile pe zona de energie nucleară, profiturile vor fi limitate dacă luăm în calcul intervenţia autorităţilor“, a spus Claudiu Cazacu în ediţia din 23 noiembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

El argumentează că potenţialul de creştere este limitat, iar cel de scădere este mai pronunţat în condiţiile actuale, ceea ce face din ce în ce mai dificilă o încheiere a anului într-o notă optimistă. Un astfel de scenariu, adaugă analistul, ar putea avea loc în contextul unui raliu pe pieţele interna­ţionale, care ar putea trage după sine inclusiv bursa locală.

„Pentru acest lucru ar mai trebui să se valideze câteva lucruri, în primul rând parcursul inflaţiei. Dacă nu vedem veşti acceptabile vizavi de inflaţie pe pieţele externe, va fi dificil să vedem o notă favorabilă pe piaţa locală. Pe termen scurt, nu sunt foarte optimist privind bursa noastră.“

O altă frică a investitorilor ţine de noile trepidaţii privind preţul gazului, cât şi de felul în care va arăta mediul economic în 2023, factor ce ar putea determina alegerea unor strategii investiţionale defensive, continuă reprezentantul XTB.

„De la începutul lui noiembrie, am mers până de curând în sus, chiar dacă această creştere a venit după nişte minime. A fost o creştere pe care unii au simţit-o în felul următor: vedem în continuare scăderi pe pieţele externe, avem inflaţie foarte mare; sperăm să dea înapoi, dar nu ştim cât de repede se va întâmpla asta şi probabil că lunile viitoare vom vedea postări mai mari. În aceste condiţii se marchează profituri“, explică analistul.

 

Alte afirmaţii:

În Statele Unite, există optimism captat în evoluţia din ultimele sesiuni, asociat cu ideea că dobânzile de acum vor creşte mai lent şi că inflaţia nu mai pune o problemă atât de mare.

La noi, pe de altă parte, vedem aceste secvenţe descendente şi cred că explicaţiile sunt multiple. Putem vorbi şi de dinamica indicelui care a avut un început de lună noiembrie destul de bun, iar acum este greu să îl propulsezi de la nişte niveluri contextual ridicate. Apoi, există grija legată de trimestrul în care ne aflăm şi începutul anului viitor.

Pe sectorul bancar, poate există şi încercarea de a anticipa cum vor arăta rezultatele băncilor în momentul în care se va face marcarea la piaţă, cum a avertizat guvernatorul.

Am văzut şi companii cu rezultate foarte bune în domeniul petrolier şi în sectorul energetic, pe partea de logistică, transport naval, industrie. Acestea au reacţionat mai puţin faţă de nişte companii mult mai puţin cunoscute care au confirmat nişte speranţe de dividend, ceea ce a dat un impuls acţiunilor. Deci profiturile sunt o condiţie necesară, dar nu suficientă pentru ca acţiunile să o ia în sus. Oamenii mai întâi vând, iar apoi pun întrebări. Bănuiesc că mai sunt şi alte aspecte care ţin de riscul geopolitic, dar acestea sunt mai puţin palpabile şi mai greu de transferat direct în cotaţiile pe termen scurt.