Simona Cocoş, CEO, Zentiva România şi Moldova, despre anul 2020

Ziarul Financiar 23.11.2022

2020 a fost pentru mine şi pentru organizaţia noastră un an deosebit de intens, care ne-a solicitat toate resursele fizice şi emoţionale. Provocarea a fost dată de o combinaţie de factori care s-au suprapus şi au acţionat simultan, într-un mod greu de găsit în istoria recentă. În consecinţă, şi noi a trebuit să acţionăm foarte rapid şi simultan pe mai multe paliere.

În primul rând, am luat măsuri urgente să ne protejăm angajaţii. Deşi suntem o industrie foarte strictă din punctul de vedere al regulilor de protecţie, am luat măsuri suplimentare pentru siguranţa colegilor noştri, conştienţi de faptul că avem nevoie, în acelaşi timp, să îi protejăm şi pe ei, dar şi continuitatea producţiei.

Departamente întregi au început să lucreze de acasă şi am găsit noi moduri de lucru pentru munca de zi cu zi, astfel încât să rămânem conectaţi şi eficienţi. Am găsit resurse să putem produce dezinfectanţi, din care o mare cantitate a fost oferită gratuit medicilor şi farmaciştilor, împreună cu alte produse şi echipamente de protecţie.

Am triplat, într-un timp record, producţia de Paracetamol şi Algocalmin, ca urmare a nevoilor din piaţă, o situaţie care a necesitat reprioritizări, modificarea schimburilor de lucru şi eforturi suplimentare pentru a asigura materiile prime necesare, în condiţiile unei cereri mondiale galopante.

Am completat echipa de producţie cu angajaţi de la Ikea atât timp cât retailerul şi-a suspendat activitatea. Am fost foarte dificil şi obositor, dar în egală măsură am fost extrem de motivaţi şi mândri de responsabilitatea pe care o avem faţă de pacienţi şi sistemul de sănătate. Şi pentru mine ca manager a fost provocator, însă m-am bizuit pe echipa noastră. Nu a fost uşor să ţinem pasul cu multiplele măsuri luate de autorităţi şi, în acelaşi timp, să luăm măsuri pentru protejarea oamenilor şi a activităţii;  a fost o provocare să rămânem conectaţi, deşi mulţi lucrau de acasă, să luăm feedback permanent de la colegi despre temerile şi nevoile lor, dar şi să le dăm veşti bune pentru a-i menţine încrezători. În acele momente, când a fost nevoie de eforturi ample, continue şi pe atât de multe direcţii, am realizat că suntem foarte puternici, atât la nivel de organizaţie, împreună, cât şi individual. Această criză ne-a crescut şi consolidat încrederea în forţele proprii. Putem oricând mai mult şi mai bine.

Acum, când mă uit în urmă, mă bucur de anii buni, însă îmi dau seama că cei mai valoroşi ani sunt cei cu provocări; atunci am crescut foarte mult din punct de vedere profesional, am învăţat, am ieşit din zona noastră de confort.

Referitor la un titlu ZF din acea perioadă – îmi amintesc că aţi scris, chiar în primele zile de pandemie, un articol despre creşterea exponenţială a cererii pentru aplicaţiile de muncă de acasă, ca fiind un efect al pandemiei; noi tocmai puneam la punct acest aspect, pentru ca toţi colegii care lucrau de acasă să aibă acces la aceste aplicaţii.