Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, despre anul 2022

Ziarul Financiar 23.11.2022

2022 se apropie de sfârşit. Şi, după provocările ridicate de pandemie, mi-aş fi dorit să fie un an de revenire la normalitate, de reaşezare a lucrurilor pe un făgaş normal, mai liniştit. Dar n-a fost să fie ...

Pandemia – cu restricţii administrative, cu închiderea temporară a unor sectoare întregi de activitate - a fost un stress-test pentru economie şi pentru antreprenori care ne-a pus la încercare capacitatea de a ne adapta şi a ne reinventa. Zic că l-am trecut cu brio: nu am rămas fără cele esenţiale şi nici nu am văzut foarte multe firme care să se închidă şi angajaţi care să rămână pe drumuri. Iar sistemul bancar a fost parte din soluţie prin faptul că a continuat să finanţeze economia într-un ritm susţinut.

Şi asta mi-a dat încredere că economia este un organism viu şi că se poate adapta.

Însă nu mă aşteptam ca atât de repede să fim loviţi de noi provocări: 2022 ne-a adus conflictul din Ucraina, criza preţurilor la energie, spirala inflaţionistă la nivel global şi creşterea dobânzilor şi perspectiva unei recesiuni globale.

Sunt situaţii cu care nu ne-am mai confruntat. Inflaţie şi dobânzi de 20-30% şi chiar de peste 200% s-au mai văzut în România în primul deceniu de tranziţie, însă ce este nou este inversarea de trend şi faptul că am trecut de la o perioadă cu inflaţie la un nivel redus şi relativ stabilă la o ascensiune rapidă a preţurilor, combinată cu perspectiva unei recesiuni. Deci în loc să ne relaxăm, ne vom cupla din nou centura de siguranţă pentru că avem în faţă un drum cu noi provocări. Şi faptul că am reuşit să trecem cu bine peste provocările economice ale pandemiei mă face să fiu încrezător că vom le vom depăşi şi pe aceste. Ce nu ne doboară ne face mai puternici!