Goodlegal, start-up fondat de fostul director juridic global al UiPath, a primit o investiţie de 1,2 mil. euro de la Earlybird, Credo Ventures, Daniel Dines şi Underline Ventures

Autor: Ioana Niţă 23.11.2022

Start-up-ul local Goodlegal, fondat de Vasile Ţiple, fostul director juridic global al UiPath, a primit o investiţie de tip pre-seed în valoare de 1,2 milioane de euro de la primii investitori ai uncornului românesc în RPA - Earlybird Digital East Fund, care a condus runda de finanţare, Credo Ventures, Daniel Dines, şi Underline Ventures - cel mai nou fond de investiţii în tehnologie din România. Odată cu anunţul investiţiei primite, start-up-ul a lansat oficial şi produsul său: o platformă de infrastructură juridică menită să ofere companiilor un cadru al operaţiunilor, pentru a atinge conformitatea legală prin valorificarea celor mai recente progrese tehnologice şi a standardelor din industria de tehnologie. 

„Începem călătoria noastră pentru a reinventa industria şi pentru a ne ajuta clienţii să se concentreze asupra afacerii lor, să dezvolte produse excelente şi să devină cât mai independenţi cu infrastructura Goodlegal. Misiunea noastră este să facem juridicul uşor, accesibil şi acţionabil”, a declarat Vasile Ţiple.

Goodlegal este o platformă care facilitează conformitatea legală pentru companii, având ca scop simplificarea juridicului, oferind persoanelor fizice şi companiilor o platformă de infrastructură juridică prin care să poată colabora uşor intern şi extern cu partenerii lor contractuali. Platforma oferă diverse funcţionalităţi, de la generarea de documente, inclusiv asamblarea lor prin drag-and-drop, până la documente juridice standard, editor şi analiză de text juridic, semnătură electronică, funcţionalităţi de automatizare şi integrări, prin care orice companie poate obţine o conformitate legală solidă şi cadrul juridic operaţional în cel mai scurt timp.

În prezent, nu există o platformă care sa ofere o infrastructură juridică preconstruită necesară pentru operaţiunile zilnice ale unei companii. Întreaga piaţă a tehnologiei juridice a fost construită în jurul unor functionalităţii foarte specifice, fără a lua în considerare imaginea de ansamblu a ceea ce ar putea avea nevoie o companie pentru a se conforma legal. Chiar şi piaţa juridică a utilizatorilor finali a evoluat în două direcţii diferite: platforme create pentru avocaţii externi, pe de-o parte, şi platforme create pentru avocaţii interni, pe de altă parte. Goodlegal abordează ambele direcţii de piaţă, abordând atât nevoile firmelor de avocatură, cât şi ale avocaţilor interni ai unei companii.

„Ne propunem ca Goodlegal să devină <sistemul de operare juridic> acceptat de industrie, un model standard pentru cum să vă puneţi la punct infrastructura juridică. Scopul nostru imediat este să fim platforma juridică de bază pentru toate startup-urile şi să le ajutăm să ajungă la următoarea etapă în evoluţia companiei lor, în timp ce obiectivele noaste pe termen mediu şi lung includ companii mari pentru care să dezvoltăm diverse integrări, creând un ecosistem Goodlegal, pentru orice companie, indiferent de dimensiunea sau industria ei”,  a punctat Vasile Ţiple.

Cine este echipa fondatoare?

Vasile Ţiple a fost directorul juridic global al UiPath şi arhitectul echipei globale juridice şi de conformitate. El a condus proiectarea şi implementărea operaţiunilor juridice şi a viziunii de automatizare juridică a companiei. În ultimul său rol la UiPath ca şef al departamentului Legal & Compliance Automation, Vasile a creat programul extern de automatizare juridică prin transformarea unui program intern pe care l-a implementat în 2016 în UiPath Legal, spre a utiliza RPA pentru activităţi juridice în companii. Vasile este doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Bucureşti, autor a mai multor lucrări academice despre drept, administraţie şi inteligenţă artificială şi a lucrat anterior la diverse companii, inclusiv Adobe.

Alexandru Căciulescu este un profesionist în inginerie şi cercetător cu experienţă în companii de top precum UiPath şi J.P. Morgan, precum şi cu o prezenţă puternică în mediul academic şi în comunităţile open-source. Cu experienţă în securitatea software-ului, principalele sale atuuri se învârt în jurul construirii de produse digitale fiabile, sigure şi de încredere. Pe lângă faptul că este CTO al Goodlegal, este şi o figură activă în mediul academic, predând mai multe cursuri la Universitatea Politehnica din Bucureşti, precum şi mentorâmd startup-urilor locale.

Alexandru Tătăran are o experienţă de peste un deceniu în a ajuta liderii de piaţă să-şi construiască avantaje competitive prin tehnologii de ultimă oră. Fiind în fruntea transformării digitale, crede că tehnologia este cel mai puternic catalizator pentru a creşte realizările umane şi pentru a ajuta directorii de companii să obţină rezultate excelente.

Ioana Teleanu este un profesionist UX cu experienţă în companii mari precum UiPath şi ING Bank, oferind şi consultanţă şi design pentru startup-uri aflate la început de drum. Ea este fondatoarea comunităţii UX Goodies de pe Instagram, cu peste 250.000 de urmăritori din toată lumea. Acest proiect îi permite să sprijine şi să educe următoarea generaţie de designeri UX.