Marsh: Seceta este principala ameninţare la care sunt expuşi fermierii din România, iar fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente şi mai puţin previzibile

Autor: Roxana Rosu 23.11.2022

Seceta este principala ameninţare la care sunt expuşi fermierii din România, iar fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente şi mai puţin previzibile, în 2022 suprafaţa agricolă afectată de secetă depăşind 800.000 de ha, potrivit comunicărilor oficiale, citate de compania de asigurări şi consultanţă de risc Marsh.

Astfel, dintre culturile de toamnă, cele mai afectate sunt cele de grâu (+189.000 ha), secară şi rapiţă. Dintre culturile de primăvară afectate de secetă, impactul cel mai mare a fost asupra celor de: porumb (+335.000 ha), florarea soarelui (+164.000 ha) şi soia (31.225 ha).

În aceste condiţii, Marsh a lansat prima asigurare care garantează fermierilor producţia în caz de secetă.

„Cunoaştem impactul devastator pe care seceta îl poate avea asupra activităţii şi chiar existenţei fermelor din România. Tocmai pentru că înţelegem atât de bine natura problemelor cu care fermierii români se confruntă, am creat un produs inovator care fructifică expertiza globală şi locală Marsh. Asigurarea împotriva secetei răspunde nevoilor cronice ale fermierilor români de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investiţie cu impact pe termen lung în atenuarea efectelor secetei, asigurarea rămâne cea mai accesibilă formă de protecţie pe termen scurt pentru fermierii români. Din păcate, până acum, aceştia nu aveau acces la un astfel de produs.”, a declarat Horaţiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh România.