Studiu: Aproape 40% din muncitorii asiatici din România lucrează în construcţii. Următoarele în top sunt serviciile şi logistica şi transportul

Autor: Ramona Cornea 23.11.2022

Cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Aceştia sunt angajaţi ca muncitori în producţie (57%) şi în sectorul serviciilor (22%), potrivit studiului “Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, realizat de Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. 

„România, similar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, se confruntă de câţiva ani cu o penurie de forţă de muncă, întrucât mulţi români au decis să se mute din ţara lor şi să lucreze în state vest-europene, unde salariile şi standardele de trai sunt mai ridicate. Ca urmare a creşterii economice, tot mai multe companii din România au apelat la lucrători din afara UE pentru a acoperi deficitul din ţară. Sectoare precum construcţiile, HoReCa, agricultura, turismul duc lipsă de personal, iar companiile au început să recruteze muncitori străini, în special din ţările din Asia de Sud şi din Asia de Sud-Est”, scrie în studiu Andrzej Korkus, CEO al EWL Group. 

 După ce au ajuns în România, mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine. Studiul citat arată că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi. O proporţie semnificativă a respondenţilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).

Potrivit studiului, majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 şi 35 de ani.

Studiul a fost realizat în urma analizării rezultatelor cercetării sociologice “Muncitori din Asia – soluţie pentru deficitul forţei de muncă din România”, care a fost efectuat în perioada 12-23 septembrie 2022 la Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca de către Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionaţi 400 de cetăţeni din ţările din sudul şi sud-estul Asiei care şi-au găsit un loc de muncă în România.