ZF IT Generation. Vasile Ţiple, fondatorul Goodlegal – platformă all-in-one pentru activităţi juridice: Am lansat platforma la nivel internaţional, dar ne concentrăm acum pe pieţele din SUA şi Europa

Autor: Ioana Nita 24.11.2022

♦ Proiectul a fost evaluat la câteva milioane de euro după ce a obţinut o investiţie de tip pre-seed de la Earlybird Digital East Fund, Credo Ventures, Daniel Dines şi Underline Ventures.

Start-up-ul local Goodlegal, fondat de Vasile Ţiple, fostul director juridic global al UiPath, a lansat ieri la nivel internaţional platforma cu acelaşi nume ce îşi propune să ajute companiile să îşi digitalizeze şi gestioneze dintr-un singur loc activităţile juridice, axându-se în prima fază pe pieţele din SUA şi Europa. Odată cu lansarea oficială, start-up-ul a anunţat şi obţinerea unei investiţii de tip pre-seed în valoare de 1,2 milioane de euro de la primii investitori ai uncornului românesc UiPath - Earlybird Digital East Fund, care a condus runda de finanţare, Credo Ventures, Daniel Dines, şi Underline Ventures - cel mai nou fond de investiţii în tehnologie din România, proiectul Goodlegal fiind evaluat la câteva milioane de dolari.

„Goodlegal s-a născut din dorinţa de a rezolva o frustrare personală în legătură cu infrastructura juridică a unei companii, cum o numesc eu. Ideea a avut două origini istorice, aş putea spune. Prima oară în 2016, când eram la UiPath şi încercam să pun la punct infrastructura juridică a companiei şi nu exista un tool cu care să fac treaba asta şi atunci a trebuit să improvizez - am folosit pentru semnături electronice DocuSign pentru anumite contacte cu restul echipelor din companie, şi alte platforme pentru că UiPath începuse deja să devină o companie globală. Procesul a fost foarte fragmentat şi a fost nevoie de multă improvizaţie şi mult timp investit în acest demers. Şi surpriza cea mai mare a fost după ce am plecat din UiPath şi am început să sfaturi start-up-urilor. Atunci am observat că efectiv trebuia să încep acelaşi proces de la zero în legătură cu template-urile, toolurile pe care trebuia să le folosească compania. Adică efectiv reiei tot procesul de la zero, reinventezi de fiecare dată roata, ceea ce mi se pare o nebunie, şi atunci aşa s-a cristalizat ideea de Goodlegal“, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation Vasile Ţiple, fondator al Goodlegal.

El a pornit proiectul la începutul acestui an alături de Alexandru Căciulescu, profesionist în inginerie şi cercetător cu experienţă în companii de top precum UiPath şi J.P. Morgan, Alexandru Tătăran, ce are experienţă de peste un deceniu în a ajuta liderii de piaţă să-şi construiască avantaje competitive prin tehnologii de ultimă oră, şi Ioana Teleanu,  profesionist UX cu experienţă în companii mari precum UiPath şi ING Bank, oferind şi consultanţă şi design pentru startup-uri aflate la început de drum.

Ce face însă Goodlegal? Platforma le permite companiilor să colaboreze uşor, atât intern, cât şi extern cu partenerii lor contractuali, punându-le la dispoziţie diverse funcţionalităţi - de la generarea de documente, inclusiv asamblarea lor prin drag-and-drop, până la documente juridice standard, editor şi analiză de text juridic, semnătură electronică, funcţionalităţi de automatizare şi integrări, prin care orice companie poate obţine o conformitate legală solidă şi cadrul juridic operaţional în cel mai scurt timp.

„Din momentul în care ţi-ai făcut cont, ai acces direct la tot ce-ţi oferă platforma, de la management de documente pentru tot ce ai în legătură cu documentele - work flow automation, approval flow, editor pentru documente, semnătură electronică, deci totul sub acelaşi acoperiş, lucru care nici în 2016, dar nici acum nu-l găseşti. Mai mulţi fondatori dintr-un start-up sau un director juridic trebuie efectiv să se uite la o mie de alte tool-uri de pe piaţă ca să îşi rezolve problemele juridice din punct de vedere operaţional, adică încă nu există acea platformă comprensivă pe care sperăm că o aducem noi acum pe piaţă cu Goodlegal“, a explicat Vasile Ţiple.

În prezent, platforma Goodlegal se adresează cu precădere start-up-urilor care au nevoie să îşi pună la punct zona juridică cu cât mai puţine resurse, astfel încât să se concentreze pe businessul lor.

„Această platformă, din punctul meu de vedere, este un câştig enorm pentru start-up-uri pentru că le rezolvă problemele din prima zi în care şi-au făcut un cont. Pot salva mii de euro şi în primul rând, cel mai important, mai mult decât banii, este timpul pe care îl salvează şi faptul că ei nu o să mai repete greşelile pe care orice start-up în prezent le repetă, în sensul în care îşi ţin documentele pe tot felul de platforme în cloud în mod fragmentat, pierzând contractele pe email ş.a.m.d. fiindcă nu există o supraveghere a întregului proces de contractare.