Cât costă investiţia într-un sistem de irigaţii? De la 3.000 euro/hectar la 6.000-7.000 euro/hectar

Autori: Cristina Bellu , Florentina Niţu 24.11.2022

„Sunt agricultori care vor să facă irigaţii şi care sunt dispuşi să investească chiar şi 6.000 euro/hectar şi nu au nevoie decât de o gândire strategică la nivel de zonă şi de autorizaţii date în regim normal”.

Investiţia într-un sistem de irigaţii, fie că e cu tamburi, sistem liniar sau tip pivot, poate creşte de la simplu la dublu, în funcţie de zonă. Ea porneşte de la 3.000 euro/hectar în zonele în care este amenajată infrastructura naţională pentru irigaţii şi ajunge la 6.000-7.000 euro/hectar în zonele în care aceasta nu există. Cu toate acestea, fermierii nu se dau în lături de la investiţii, datorită valorii adăugate pe care o pot aduce irigaţiile într-o fermă, a fost una dintre conluziile conferinţei România irigabilă, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania la Brăila.

„Investiţiile în irigaţii depăşesc 3.000 de euro/hectar, mai ales că trebuie să investeşti şi în infrastructură. Acum alimentăm pompele cu generatoare, iar ca să ne branşăm la curent electric ne mai costă 100.000 de euro pentru 100 de hectare”, a spus Liviu Zăgan, CEO, Holde Agri Invest, companie care lucrează peste 12.000 de hectare în trei judeţe din ţară. El a fost prezent la conferinţa România irigabilă.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la nivel regional, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness, unul dintre ele fiind irigaţiile. Oraşul Brăila este prima destinaţie pentru acest proiect pilot, iar pe data de 17 noiembrie, al doilea oraş gazdă, a fost Bucureştiul, unde au fost prezenţi peste 100 de oameni.