ZF Investiţi în România! Enikő Peter, Uniprest Instal: Piaţa pompelor de căldură este în plină expansiune, aici vedem cea mai mare creştere

Autor: Alex Ciutacu 24.11.2022

♦ Cifra de afaceri a Uniprest Instal s-a ridicat la 47 mil. euro în 2021, în creştere de la 34 mil. euro în 2020.

Piaţa pompelor de căldură a înregistrat o creştere accelerată în acest an, în special pe zona de case din segmentul rezidenţial, în contextul în care românii au încercat să renunţe la soluţiile de încălzire pe gaz şi să treacă la cele electrice, a explicat Enikő Peter, managing director al distribuitorului de instalaţii de încălzire Uniprest Instal, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În acest moment piaţa este în plină expansiune, cred că la aceste produse vedem cea mai mare creştere şi cea mai mare problemă de disponibilitate la acest moment pe piaţă. În principal sunt folosite pe segmentul rezidenţial, pentru industrial încă există limitări tehnologice”.

Concret, o astfel de soluţie înseamnă trecerea de la gaz la energia electrică, înlocuind de facto centralele de gaz care se află astăzi în locuinţele românilor. Acestea se potrivesc în principal pentru case.

„Această tehnologie există de foarte mulţi ani, dar a devenit mai vizibilă în ultimii 2-3 ani şi mai ales anul acesta când au intervenit aceste schimbări şi pe piaţa energetică, iar trendurile de sustenabilitate, de a deveni mai verde, mai prietenos cu mediul, au dus produsele în zona aceasta electrică”. Compania spune că soluţiile de pompe de căldură sunt implementate de obicei împreună cu o soluţie de panouri fotovoltaice, astfel încât cele două să se completeze între ele. În acest context, Uniprest îşi pregăteşte intrarea şi pe piaţa instalaţiilor fotovoltaice.

„Achiar acum activăm această gamă de produse, avem know-how-ul din grupul Rensa, o firmă din grup este lider de piaţă în Olanda pe tot ce înseamnă sisteme fotovoltaice şi acum suntem în curs de a aduce tot portofoliul în România. Lansăm la finalul lunii noiembrie”.

Distribuitorul Uniprest Instal activează în piaţa instalaţiilor de încălzire, apă, gaz, dar şi sanitare, cu un model de vânzare b2b, în care clienţii sunt reprezentaţi atât de profesioniştii şi revânzătorii din instalaţii, cât şi de dezvoltatorii sau antreprenorii generali implicaţi în proiecte rezidenţiale, industriale, comerciale.

Compania a fost înfiinţată în 2009 ca o firmă antreprenorială din Târgu Mureş, iar ulterior a fost preluată de grupul olandez Rensa.

„Cred că putem împărţi anul 2022 în două, prima parte a venit şi sub influenţa anului trecut, cu motoarele turate la maxim, o piaţă care mergea foarte bine. Cred că punctul de inflexiune a fost evident începutul războiului din Ucraina, chiar dacă nu s-au produs efecte imediate în piaţă. Totuşi, s-au modificat multe, a crescut impredictibilitatea, a crescut şi teama de ce va veni, mai ales pe tot ce înseamnă energie, preţuri şi facturile de iarnă. Vedem efectele în a doua jumătate a anului, când piaţa este deja pe un trend de scădere”.

Uniprest Instal operează printr-un depozit central de 13.000 mp aflat în Târgu Mureş, respectiv alte zece depozite mai mici prin ţară. Comapnia a început anul cu un buget de investiţii de 800.000 de euro, care va ajunge mai aproape de 1 milion de euro până la finalul lui 2022.

„Ne-am mutat la Timişoara într-un spaţiu de trei ori mai mare, vrem să fim mai aproape de toată zona Banatului, cu stocuri bine puse la punct şi pregătite pentru piaţa locală. (...) Am investit în acest an în logistică, în digitalizarea proceselor noastre şi am investit în platforma digitală Uniprest Instal Digital, care se adresează partenerilor noştri şi care permite o eficientizare a preceselor interne ale partenerilor şi poate să constituie primul pas în digitalizarea lor”.

Peter nu a oferit cifre exacte referitoare la bugetul şi investiţii pentru 2023, însă a indicat investiţii în logistică, în digitalizarea proceselor şi în diferite instrumente pe care le pune la dispoziţia partenerilor de business.

„Vorbim de investiţii în transport, avem flota noastră de maşini cu care disribuim în toată ţara, probabil vor fi şi două relocări de depozite în ţară. (...) Planificăm ca în următorii doi-trei ani să dublăm suprafaţa depozitului central din Târgu Mureş”.

Cifra de afaceri a Uniprest Instal s-a ridicat la 47 mil. euro în 2021, în creştere de la 34 mil. euro în 2020. Pentru acest an compania a operat cu două scenarii, unul pozitiv, cu creşteri de peste 20%, respectiv unul realist. Enikő Peter a indicat că din cauza perioadei de toamnă compania îl va atinge cel mai probabil pe cel realist.