La un pas de intrare în vigoare: Anumite persoane vor putea ieşi mai repede la pensie

Autor: Alexandru Nanu 24.11.2022

Autorităţile vor modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii publice prin reducerea vârstei de pensionare pentru dansatori sau solişti de balet, conform unui proiect de lege înregistrat la Senat la jumătatea anului 2022 şi care a primit în data 23 noiembrie 2022 votul decisiv al Parlamentului.

Mai exact, este vorba despre proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat în această săptămână de Camera Deputaţilor cu vot pentru 2227, contra 20 voturi şi o abţinere.

Proiectul propune ca la articolul 56, alin(2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, soliştilor balet şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;

Această modificare are ca scop rezolvarea unei inechităţi actuale din Legea pensiilor, prin reducerea vârstei de pensionare pentru dansatori sau solişti de balet aşa cum este deja pentru balerini şi acrobaţi.

Această prevedere se adresează celor care îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare , chiar şi înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.