Start-up-ul Swisspod, care dezvoltă o soluţie de transport intracontinental de mare viteză, vrea să atragă o finanţare de 500.000 de euro pe SeedBlink. Denis Tudor, CEO: Pe termen lung, obiectivele Swisspod vizează implementarea strategiei de comercializare şi intrarea pe noi pieţe

Autor: Alexandra Cepăreanu 24.11.2022

Start-up-ul elveţiano-american Swisspod, care dezvoltă o soluţie de transport intracontinental de foarte mare viteză, cu o amprentă de carbon neutră, pentru pasageri şi mărfuri, ţinteşte o investiţie în valoare de 500.000 de euro pe platforma de investiţii pentru start-up-uri tech SeedBlink, arată un comunicat transmis de reprezentanţii companiei. Astfel, runda de finanţare va susţine cercetarea şi dezvoltarea, validarea producţiei timpurii şi lansarea comercială pe piaţă.

„Arhitectura sistemului nostru reduce costurile sistemului feroviar cu un ordin de mărime şi face ca proiectul să fie fezabil din punct de vedere economic. În prezent, ne concentrăm pe dezvoltarea SWIPT, platforma noastră Hyperloop pentru transportul de marfă, şi pe demonstrarea viabilităţii produsului pentru implementarea pe piaţă. Următorii paşi vor include identificarea unei rute pilot pentru soluţia noastră Hyperloop, atragerea interesului privat şi politic pentru construirea acesteia şi stabilirea de parteneriate cu early adopters de pe piaţa logistică", a spus Denis Tudor, CEO al Swisspod.

Suma totală pe care start-up-ul o vizează în cadrul rundei de finanţare este de 1,1 milioane de euro, iar ompania a atras deja ca investitori pe Seldor Capital - o firmă de capital de risc care finanţează start-upuri din industria tehnologiilor spaţiale - şi Robert Karsunky - Head of Pharma la Novartis Latin America & Canada.

„Swisspod este o companie de tehnologie revoluţionară care adresează o problemă majoră de transport, dar şi energetică, într-un moment cheie pentru Europa. Încă de la început, am fost entuziasmaţi de viziunea şi ambiţia lui Denis de a face faţă tuturor provocărilor pe care le aduce un proiect de infrastructură de această anvergură, fiind o bucurie să întâlnim fondatori români care îndrăznesc să viseze atât de departe. Investitorii privaţi pot contribui acum la evoluţia lor, prin intermediul SeedBlink”, a spus Laurenţiu Ghenciu, Chief Business Officer SeedBlink.

În ceea ce priveşte planurile pe termen lung ale Swisspod, acestea vizează implementarea strategiei de comercializare şi intrarea pe noi pieţe.

Swisspod a fost dezvoltat în 2019 de doi câştigători ai competiţiilor SpaceX Hyperloop Pod Competition - Denis Tudor (CEO, un român de 28 de ani) şi Cyril Dénéréaz (CTO), când cei doi tineri ingineri au decis că vor să construiască soluţia de transport de mare viteză, în urma unei conversaţii cu Elon Musk, cofondator şi CEO al SpaceX.

„Utilizând tehnologia Hyperloop, Swisspod dezvoltă o soluţie inedită de transport intracontinental de mărfuri, denumită SWIPT, care constă într-un mediu cu presiune ajustată dinamic, o infrastructură dedicată prin care vehiculele electrice transportă mărfuri paletizate. Fiind o soluţie de transport electric şi autonom din punct de vedere energetic, aceasta abordează problemele legate de emisiile de carbon, consumul de energie, trafic şi capacitate, urmărind în acelaşi timp să transforme arhitectura logistică fragmentată într-o reţea deschisă, standardizată şi automatizată”, au mai spus reprezentanţii companiei.

În timp start-up-ul Swisspod a început să dezvolte parteneriate solide cu instituţii publice şi private din întreaga lume. În prezent, Swisspod beneficiază de sprijin din partea unor furnizori importanţi de servicii logistice din Germania, Belgia şi Elveţia şi este susţinută de instituţii federale, regionale şi academice elveţiene, precum şi de autorităţi europene şi internaţionale din domeniu. De asemenea, Swisspod beneficiază totodată de sprijinul guvernului elveţian, care a acordat companiei două granturi în mai puţin de un an, prin intermediul programelor de finanţare Innosuisse, arată sursa citată anterior.

Astfel, primul grant a fost alocat pentru construirea primei unităţi operaţionale din Europa pentru testarea tehnologiei Hyperloop, în Lausanne (Elveţia) şi dezvoltarea sistemului inovator de propulsie pentru viteze mari pe distanţe lungi, conform informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

„Subvenţia a fost primită în 2021, în parteneriat cu Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne şi cu Şcoala de Inginerie şi Management Vaud. Recent, guvernul elveţian a decis să extindă perioada de finanţare pentru a sprijini activităţile de cercetare şi dezvoltare a proiectului în Elveţia până în 2025.”

Cel de-al doilea grant din partea guvernului elveţian a fost alocat pentru a sprijini eforturile de cercetare şi dezvoltare pentru crearea unui sistem mai eficient de monitorizare a vibraţiilor pentru Hyperloop. Subvenţia a fost primit în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haute Ecole ARC.

„Swisspod construieşte o infrastructură Hyperloop la scară reală în SUA, unde îşi va testa produsul – care va fi gata în circa trei ani - pentru transportul de marfă. Infrastructura este dezvoltată împreună cu partenerii Swisspod de la MxV Rail, un important centru de cercetare şi testare din SUA, cu o vastă experienţă în domeniul vehiculelor ghidate pe şine. Construcţia finală se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 162.000 de metri pătraţi, aproximativ jumătate din suprafaţa clădirii Palatului Parlamentului din România.”