Operatorul de telefonie mobilă Veon, listat pe Bursa din Amsterdam, vinde afacerea din Rusia pentru 2,2 miliarde de dolari

Ziarul Financiar 24.11.2022

Operatorul de telefonie mobilă Veon, listat la Amsterdam, a declarat joi că va vinde afacerea sa din Rusia, Vimpelcom, unor membri de rang înalt din echipa de conducere a Vimpelcom, în frunte cu directorul general Aleksander Torbakhov, pentru 130 de miliarde de ruble (2,2 miliarde de dolari).

Veon operează marca Beeline prin intermediul Vimpelcom în Rusia, o piaţă care reprezintă aproximativ jumătate din veniturile grupului. Veon operează, de asemenea, Beeline în Kazahstan şi Kyivstar în Ucraina, scrie Reuters.

Veon, care se aşteaptă ca tranzacţia să se finalizeze până la 1 iunie, se alătură listei tot mai mari de companii occidentale care vând active în Rusia de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Veon a precizat că preluarea aduce valoarea de piaţă a companiei la circa 370 de miliarde de ruble. Deşi Veon vinde cu un discount, tranzacţia reprezintă un exemplu relativ rar de schimb de bani între părţi, în timp ce companiile se grăbesc să iasă din Rusia.

Compania japoneză Nissan a înregistrat o pierdere de 687 de milioane de dolari cedând afacerile sale din Rusia unei entităţi deţinute de stat pentru un euro, reflectând o mişcare anterioară a Renault, care şi-a vândut participaţia majoritară în Avtovaz din Rusia pentru o rublă. Multe companii nu au dezvăluit preţul.

Acţiunile Veon au crescut cu 4,5% în cadrul unei tranzacţii slabe la Amsterdam, la 0,55 euro. Acţiunile au fost tranzacţionate aproape de minimele record de când s-au prăbuşit după ce Rusia a început ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina.