ASF vrea sistem de alertă dacă o investiţie a unui fond de pensii scade cu cel puţin 10% faţă de preţul de achiziţie. Cele şapte fonduri Pilon II au ajuns în octombrie 2022 la active de 89,7 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 25.11.2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să oblige administratorii de pensii private să introducă un sistem de alertă tim­purie în cazul în care valoarea unei investiţii scade cu cel puţin 10% faţă de preţul de achiziţie, alertă care să declanşeze obligativitatea reevaluării deţinerii din portofoliul fondului de pensii şi „adoptarea de măsuri asumate la nivelul structurii de conducere a administratorului“.

Printre alte schimbări pregătite de autoritate se numără posibili­tatea de a investi activele fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) şi facultative (Pilon III) în obligaţiuni corporative fără rating sau cu calificativ insuficient în cazul în care statul deţine, direct sau indirect, minimum 50% din respectiva com­pa­nie, dar şi evaluarea instrumen­telor cu venit fix (obligaţiuni) prin introducerea sursei preţurilor afişată de Bloomberg sau Reuters.