ZF Deschiderea de astăzi. Liviu Zăgan, Holde Agri Invest: Avem în plan să realizăm o emisiune de bonduri în 2023, urmând să folosim banii pentru achiziţia de terenuri agricole

Autor: Eduard Ivanovici 25.11.2022

Suprafeţele ar fi cumpărate de la arendaşii companiei sau de la alte societăţi.

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) plănuieşte să construiască pe viitor o capacitate de stocare pentru ferma de la Conţeşti, judeţul Dâm­boviţa, să îşi extindă proiectele de irigaţii, cât şi să continue achiziţiile de terenuri, plan pe care intenţionează să îl susţină printr-o emisiune de bonduri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), spune CEO-ul Liviu Zăgan.

„Apelăm la toate tipurile de finanţare. Proiectul Holde a fost un startup care a pornit de la zero cu bani de la investitori, la început în regim privat şi ulterior public, derulând deja câteva plasamente private. Bineînţeles, avem finanţări bancare, de tip leasing“, explică Liviu Zăgan, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 24 noiembrie.

„Avem în plan să realizăm inclusiv o emisiune de bonduri listate, deci încercăm să ne ducem către toate tipurile de finanţări pentru că fiecare are avantajele ei şi cel mai bine funcţionează într-un mix.“

Emisiunea a fost programată pentru 2023, existând pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din decembrie o suplimentare de la 5 la 10 milioane de lei. Totuşi, adaugă CEO-ul, compania vrea să deruleze operaţiunea într-un context care să surprindă apetitul investitorilor pentru astfel de instrumente.

„Noi credem că există, s-ar putea să alegem bonduri garantate, urmând să folosim banii pentru achiziţia de teren agricol. Câţiva dintre arendatorii noştri îşi doresc să vândă terenul pe care îl deţin. Sunt inclusiv societăţi care deţin suprafeţe de teren şi care vor să încaseze cash”, continuă reprezentantul Holde.

În primele nouă luni ale anului, societatea a înregistrat venituri de 86,5 milioane de lei, în urcare cu 84% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în vreme ce Holde a exploatat o suprafaţă totală de 12.300 de hectare, plus 45%. Profitul net la nivel consolidat a ajuns la 430.391 de lei, de la 2,6 milioane anul trecut, deci un minus de 84%.

„Totuşi, privind estimările pe 2022, profitul va fi mai mare din toate punctele de vedere pentru că, cel puţin în septembrie 2022, aveam destul de multă marfă stocată în silozurile noastre. Acest lucru influenţează partea de financiar, marfa din silozuri se înregistrează în contabilitate la costuri şi nu se vede în profitul pe care l-am marcat. Sunt mărfuri vândute în octombrie şi noiembrie. Deci acest profit nu se vede în raportul de la T3”, argumentează Liviu Zăgan.

Acţiunile HAI au coborât cu 9% de la începutul anului, pe tranzacţii de 26 de milioane de lei, ajungându-se la o capitalizare de 138 de milioane de lei. Compania este deţinută în proporţie de 16,3% de S. Sevenx Ventures şi 10,7% de Vertical Seven Group, conform BVB.

 

Alte declaraţii

Despre investiţii:

în momentul de faţă ar fi ferma Conţeşti, care încă nu are un siloz, fiind preluată de curând. Probabil vom vrea să construim o acolo o capacitate de stocare, pe lângă utilaje. Ne propunem să gândim proiecte de irigaţii peste tot unde este posibil. în afară de Ferma Frumuşani, unde deja am început şi am ajuns la o suprafaţă importantă, întrucât ne dă posibilităţi de a face cash out pe culturi de cereale, mai avem două posibilităţi de a extinde proiectele de irigaţii. Avem nevoie însă de aprobări şi proiecte.

Investim constant în ceea ce înseamnă inteligenţă agri-tech, în startup-uri care vor să construiască aplicaţii de agricultură.

Despre rezultate:

A fost un an dificil, care ne-a provocat pe multe planuri, dar lucrurile s-au legat şi am reuşit să ne adaptăm la noua realitate pe anumite subiecte, precum costurile. Este drept că şi preţurile au fost mai mari, vorbind şi de factorii climatici care au influenţat producţia, un pic mai mică decât 2021. Per ansamblu, este un an cu un profit bun, peste cel bugetat, aşa că suntem mulţumiţi.

În agricultură, raportările la trimestru nu sunt foarte relevante. Cel puţin în primele şase luni ale anului nu sunt venituri, în mod normal, doar dacă avem marfă păstrată de la un an la altul şi o vindem în iarnă-primăvară. Nici în T3 rezultatele nu sunt întotdeauna relevante.

Politica de remunerare a acţionarilor:

Cred că, în perioada următoare, ar avea mai mult sens să continuăm cu acţiunile gratuite. Poate după ce ne atingem sau ne apropiem de ţintele mari, iar dacă nevoile de investiţii vor fi mai mici, atunci este posibil ca peste 2-5 ani să oferim dividende cash.