Glonţul a trecut pe lângă urechea Germaniei încă un trimestru: Cea mai puternică economie europeană a depăşit aşteptările analiştilor şi a crescut cu 0,4% în T3, însă pericolul unei mare crize nu a trecut

Autor: Andrei Şerbănescu 25.11.2022

Economia Germaniei s-a dovedit mai rezistentă în al treilea trimestru decât s-a raportat iniţial, crescând cu 0,4% pe baza cheltuielilor puternice ale consumatorilor, a raportat Bloomberg.

O lectură iniţială de 0,3% fusese deja o surpriză pozitivă, sfidând luptele ţării cu creşterea costurilor energiei şi incertitudinea alimentată de războiul Rusiei în Ucraina. Potrivit datelor publicate vineri, creşterea a fost determinată în primul rând de consumul gospodăriilor, care a înregistrat o creştere cu 1% faţă de trimestrul precedent.

„În pofida creşterii continue a preţurilor şi a extinderii crizei energetice, consumatorii au profitat de ocazia de a călători şi de a ieşi mai mult în oraş", a precizat biroul de statistică într-o declaraţie. "Economia germană rămâne robustă".

Lunile următoare se anunţă a fi mai dificile: Este de aşteptat ca cea mai mare economie a Europei să suporta o recesiune, deoarece companiile şi gospodăriile cedează în faţa creşterii preţurilor la energie. Cu toate acestea, amploarea acesteia este "extrem de incertă", potrivit Bundesbank, iar riscul unor penurii dăunătoare de gaze naturale s-a diminuat datorită vremii neobişnuit de calde din toamnă şi a instalaţiilor de depozitare care sunt aproape pline.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz pregăteşte, de asemenea, măsuri ample pentru a subvenţiona gazul şi electricitatea, atenuând impactul asupra veniturilor din cauza celei mai mari inflaţii de la crearea monedei euro.

Un indicator al aşteptărilor mediului de afaceri realizat de institutul Ifo a crescut joi, reflectând optimismul că recesiunea ar putea fi mai puţin severă decât se anticipase iniţial. De asemenea, sentimentul din sondajele efectuate săptămâna aceasta de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii nu s-a deteriorat în continuare, aşa cum prevăzuseră economiştii.