Adrian Săcuiu şi Octavian Roşca: de la colegi de liceu la un business de milioane de euro în domeniul energiei

Autor: Publicitate 28.11.2022

Adrian Săcuiu şi Octavian Roşca au fost colegi de bancă în anii de liceu. Au urmat studii universitare diferite dar au ştiut întotdeauna că au împreună o sinergie care le-a permis să propage cu uşurinţă idei constructive. Aşa a apărut VOLT, o firmă care se dezvoltă ca un puzzle – cu fiecare zi, cu fiecare piesă aşezată la locul ei, acest contur se transformă într-o imagine “infinit mai frumoasă decât tot ce am imaginat”.

Cum a început?

ADRIAN SĂCUIU: Ne-am dorit întotdeauna să facem ceva care să inoveze aşa cum, la vârsta adolescenţei, îşi doresc probabil foarte mulţi. Eu şi Octavian am fost colegi de bancă în liceu. Şi am avut întotdeauna o sinergie... cred că unică de a ne pasa unul altuia idei constructive în tot ceea ce făceam la vremea aceea: de la şcoală şi învăţat, la idei de activităţi, etc.

OCTAVIAN ROŞCA: Cumva, întotdeauna am avut capacitatea de a ne amplifica reciproc ideile. Ce mă bucură foarte mult este faptul că deşi am avut trasee diferite, am ajuns ca până şi facultăţile pe care le-am ales să se completeze aproape perfect în ceea ce facem acum. Eu am terminat Facultatea de Energetică, iar Adrian Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

ADRIAN SĂCUIU: Ideile noastre au funcţionat dintotdeauna în sinergie, în completare. Eu cu segmentul de automatizări şi creativitate, Octavian cu partea tehnică şi viziunea. După facultate, Octavian a plecat din ţară. O perioadă fiecare şi-a văzut de experienţele proprii şi am permis oarecum ca viaţă să ne ducă pe drumuri diferite. Cred că ideea de a crea ceva care să inoveze s-a reactivat realmente în momentul în care fratele meu, care lucra atunci în industria auto mi-a povestit despre mobilitatea electrică, despre evoluţia acestui segment, despre tendinţele dar şi predicţiile industriei auto. Şi atunci parcă au început să se lege toate.

Mi-am păstrat job-ul, iar simultan încercam şi să pun pe picioare VOLT, firmă care la momentul respectiv şi până prin 2020 a avut ca principală linie de business segmentul de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. Multă vreme am fost one man show – eu semnam, eu vindeam, eu comandam, eu montam, eu reparam. Şi în paralel mergeam şi la job!

Dar ceea ce făceam în segmentul de staţii de încărcare mă făcea să simt că eram la marginile unui puzzle pe care nu îl mai văzusem vreodată. Marginile sunt cel mai greu de aşezat... Cam aşa au fost şi primii ani de VOLT. Nu aveam nici cea mai vagă idee cum va arăta la final, dar simţeam că ceea ce urmează să umple acel contur va depăşi orice aşteptare aş fi putut avea în minte la momentul respectiv.

O dată ce ai marginile puse, deja parcă totul devine mai logic. Şi începi să construieşti mai repede şi mai eficient. Aşa a fost în ultimii doi ani pentru noi. Ne-am dezvoltat cum nu credeam că se poate cu adevărat.

Iar acum, la 6 ani de la înfiinţarea companiei, în fiecare zi când ne trezim şi venim la birou avem sentimentul acela de nod în gât de bucurie, pentru că fiecare piesă pe care o aşezăm acum în puzzle, alături de echipa noastră, ilustrează perfect ceea ce ziceam mai devreme: cu fiecare zi, conturul se transformă într-o imagine infinit mai frumoasă decât tot am crezut, în urmă cu 6 ani, că ar putea deveni.

 

Cum au fost primii ani?

Primii 4 ani de VOLT au însemnat şi multă muncă – e la fel şi acum! –, dar şi multe reuşite. Am câştigat clienţi mari şi am instalat peste o sută de staţii de încărcare. Şi, cum toate se întâmplă cu un motiv, în 2020 a fost lansat programul ElectricUp!

Într-un fel, părea chiar greu de crezut. De când am înfiinţat firma şi până acum pare că totul, fiecare pas, a fost în completare perfectă a celui de dinainte şi pare că tot ce a apărut pe piaţă în acest segment se înlănţuia logic în linie cu strategia pe care mi-o propusesem pentru companie.

Octavian se întorsese recent în România, iar eu am văzut o oportunitate reală în acest program. Aşa că, am lansat o idee curajoasă – aceea de a crea un software de ofertare aplicat pe ghidul programului. Apoi am continuat cu software-ul pentru proiectele tehnice. Acesta din urmă a redus timpul de realizare a unui proiect tehnic de la aproximativ 2 zile lucrătoare la 15 secunde. Ce este curajos în asta? Curajul vine din faptul că eram doar doi oameni, eu şi Octavian, şi aveam la dispoziţie mai puţin de 6 săptămâni nu doar să construim programele şi să le facem funcţionale, ci şi să livreze la cele mai înalte standarde calitative – element la care amândoi ţinem cel mai mult.

 

OCTAVIAN ROŞCA: Ce a urmat? O rată de aprobare de 100%! Toate, dar absolut toate dosarele depuse de VOLT şi generate prin software-urile create de noi au fost aprobate de către Ministerul Energiei, adică 3 milioane de euro, 40 de proiecte, peste 2,5 MWp.

N-am ştiut atunci când ne-am cunoscut unde şi ce vrem să fim sau să facem, n-am ştiut nici măcar dacă vom ajunge până la urmă să lucrăm împreună. Ceea ce ne-a adus în acest punct este faptul că am crezut mereu în ceva interior care parcă ne spunea că trebuie să perseverăm, să avem încredere, dar mai ales să avem răbdare, căci atunci când vom fi pregătiţi ni se vor deschide uşile.

 

Ce faceţi acum?

ADRIAN SĂCUIU: Acum avem acea fundaţie pentru care tot ce am făcut în ultimii doi ani a fost doar legat de VOLT. Drumul acela fabulos la care am visat mereu abia acum începe însă. Vrem să construim nu doar o firmă, ci un holding de companii, să ne dezvoltăm.

OCTAVIAN ROŞCA: De la staţii de încărcare, am trecut la furnizarea de sisteme fotovoltaice la cheie. Acum oferim servicii fotovoltaice integrate, pentru care am dezvoltat intern segmentul de consultanţă. Mă refer nu doar la clasica consultanţă juridică aferentă industriei, ci inclusiv la segmentul de accesare fonduri, finanţări, linii de credite verzi pentru toţi cei care vor să devină fie prosumatori, fie producători. Avem deci capacitatea de a oferi consultanţă juridică, administrativă şi operaţională, execuţie şi implementare, de la ATR, la punere în funcţiune – servicii integrate.

ADRIAN SĂCUIU: În cifre, anul 2021 a însemnat venituri de 1.3 milioane de euro. Iar până acum avem peste 190 MWp în diferite faze de execuţie, proiecte cu livrare în 2023 şi 2024. Am ajuns la peste 30 de angajaţi iar până la finalul anului ar trebui să fim 40.

OCTAVIAN ROŞCA: În ceea ce priveşte activitatea efectivă, momentan ne concentrăm pe servicii business to business pentru entităţi private dar lucrăm şi cu investitori. Sunt trei linii care credem noi, se completează foarte bine: linia de sisteme fotovoltaice de până la 1 MWp, unde acum implementăm aproximativ 60 de proiecte, linia de sisteme fotovoltaice de dimensiuni mari – sisteme de tip roof-top şi la sol, respectiv linia de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.

 

Cum a decurs tranziţia de la start-up?

ADRIAN SĂCUIU: Primii clienţi au fost cei pentru care instalasem staţii de încărcare şi cei din programul ElectricUp. Aşa am pus bazele liniei de sisteme fotovoltaice...

OCTAVIAN ROŞCA: Mi s-a părut că şi partenerii noştri pe segmentul de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice aşteptau de la noi să facem trecerea către generarea de energie. Ei apreciau calitatea şi serviciile complete pe care le ofeream pe celelalte domenii în care activam, iar primul mare proiect pe segmentul de fotovoltaice a venit ca urmare a unei discuţii cu unul dintre clienţii noştri pentru care instalasem staţii. Nu o să uit prea curând privirea acestuia – a fost ca un fel de confirmare, validare a faptului că suntem pe drumul care trebuie, că acesta este drumul nostru.

ADRIAN SĂCUIU: Am intrat în licitaţie şi... am câştigat-o! 5,5 MWp pe acoperiş pentru un jucător industrial de proporţii din zona Clujului. Pentru 2021, acela era cel mai mare proiect de tip rooftop din România.

OCTAVIAN ROŞCA: Când povestim, pare că totul a venit şi vine de la sine, dar nu e chiar aşa! Pentru licitaţia de la Cluj am muncit 24 din 24, vreme de săptămâni bune. De la segmentul de optimizare a proiectului, la documentaţia necesară, la a găsi şi semna parteneriate cu furnizori de echipamente, echipe de execuţie, la a învăţa segmentul de certificare şi avizare, racordare la reţea, software-urile dedicate.

ADRIAN SĂCUIU: Mai este aici un reper semnificativ. În baza rezultatelor obţinute cu ideea noastră asociată Programului ElectricUp!, respectiv după licitaţia de la Cluj pe care am câştigat-o, am reuşit să atragem o investiţie de 1 milion de euro în capital de lucru. Susţinerea unui investitor privat român ne-a permis astfel să demarăm proiectul în cele mai bune condiţii şi ne-a adus totodată relaxarea mentală necesară pentru a investi timp în implementarea sistemului şi pentru dezvoltarea companiei.

OCTAVIAN ROŞCA: Portofoliul de clienţi s-a dezvoltat apoi odată cu compania. Acum avem o echipă ce continuă să crească şi acoperim intern nu doar zona tehnică, ci şi pe cea comercială şi administrativă. Avem un departament comercial care se ocupă de acest segment şi, la cum ne dezvoltăm, noi credem că fac bine ceea ce fac.

 

Ce urmează pentru VOLT?

OCTAVIAN ROŞCA: De aici înainte, simt că putem face orice! Accesarea segementului de stocare, extinderea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. Digitalizare. Soluţii software remarcabile. Nu ne grăbim. Construim – organic, structurat. Credem că succesul nu este un boom, ci o înlănţuire strategică de acţiuni. Doar aşa poate rămâne o constantă.

ADRIAN SĂCUIU: Noi, la VOLT, avem o sintagmă pe care ne bucurăm să o vedem îmbrăţişată de fiecare nou membru al echipei: ”Work smart, not hard”. În prezent, mi-aş dori ca în următorii ani să extindem liniile de business către servicii integrate, inclusiv din punct de vedere al soluţiilor software dedicate industriei. De asemenea, avem în plan ca din 2024 să ieşim şi pe pieţele externe.

OCTAVIAN ROŞCA: În condiţiile în care industria energiei oferă din ce în ce mai multe oportunităţi, în paralel cu ceea ce facem acum, o altă direcţie pe care ne-am dori să începem să o creştem din 2024 este partea de cercetare şi dezvoltare în segmentul echipamentelor utilizate în execuţia şi implementarea parcurilor fotovoltaice.

ADRIAN SĂCUIU: Şi luăm în calcul dezvoltarea de sisteme software – de fapt, am început deja asta - mult mai eficiente în comparaţie cu ceea ce oferă piaţa acum: de la programe de eficienţă energetică şi module de management al sistemelor fotovoltaice, la cel mai nou proiect al nostru ce vizează reţelele de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.