ZF Live. Irina Buzu, expert afiliat Europuls: Roboţii nu vin să ne fure joburile, ci doar ne învaţă să vedem care sunt abilităţile care ne pot face mai buni decât ei. Sectorul privat e mai deschis decât cel public la automatizare, pentru că privatul îşi poate permite investiţii mai consistente pentru a-şi recalifica personalul

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.12.2022

Sistemul public este mai reticent în adoptarea tehnologiilor care presupun automatizare în muncile repetitive, în vreme ce domeniul privat s-a arătat mai deschis să le implementeze. Cum însă cerinţele Uniunii Europene impun adoptarea tehnologiei în procesele de lucru în anii următori, este greu de imaginat că o companie va mai putea exista peste zece ani fără a avea o minimă legătură cu tehnologia.

Irina Buzu este expert afiliat  la Europuls, cercetător internaţional în tehnologii emergente şi autor al unui whitepaper pe automatizare, în care cercetează subiectul automatizării pentru creştere durabilă şi sustenabilă.

„Automatizarea este un trend care s-a reinventat în contextul economiei digitale şi al pandemiei. Noi ne-am propus să cercetăm modul în care automatizarea poate influenţa viaţa cetăţenilor pe trei paliere: modernizarea şi digitalizarea servi­ciilor publice, încurajarea inovaţiei şi a transformării digitale în sectorul de afaceri şi capacitarea populaţiei cu competenţe digitale de bază şi avansate“, a spus Irina Buzu la emisiunea online de business ZF Live.

Sectorul privat e mai deschis decât cel public la automatizare, pentru că privatul îşi poate permite investiţii mai consistente pentru a-şi recalifica personalul, este ea de părere.

„În plus, este convenabil financiar să integrezi roboţi sau soluţii digitale în activitatea unei întreprinderi. Nici sectorul public nu rămâne însă în urmă. Nu putem refuza să facem parte din trendul digitalizării, e inutil să ne opunem. Trebuie să facem faţă şi să găsim soluţii reziliente.“

Ţările scandinave şi Estonia sunt pionierii automatizării când vine vorba de sistemul public. Estonia este o ţară mică, în care e mult mai uşor să se testeze unele strategii, dar există acolo şi multă deschidere din partea cetăţenilor să adopte noile tehnologii.

„Marea teamă este că viitoarea piaţă a muncii, cu integrarea proceselor automatizate, va exclude un număr foarte mare de muncitori de pe piaţă. Pe de o parte, această teamă este justificată, dar UE face eforturi pentru a dezvolta curricule de competenţe digitale pentru toate tipurile de activitate.“

„Statele UE şi-au asumat să aloce 37% din investiţii către digitalizarea serviciilor publice, 20% către digitalizarea mediului de afaceri şi 17% pentru investiţii în competenţe digitale şi capital uman“, a mai spus Irina Buzu.

Unele dintre domeniile care au beneficiat cel mai mult de digitalizarea rapidă sunt banking, learning, soluţii de lucru inteligent, sectorul medical, procesarea documentelor de format tipizat.

„Roboţii nu vin să ne fure joburile, ci doar ne învaţă să vedem care sunt abilităţile care ne pot face mai buni decât ei, care nu au abilităţile noastre emoţionale şi cognitive.“

Europuls a dezvoltat o colaborare cu UiPath, companie care a popularizat conceptul de „automatizare“ în România, iar prin acest parteneriat oferă sprijin în înţelegerea trendului automatizării, a oportunităţilor sale şi determină identificarea paşilor concreţi pentru dezvoltarea comunităţii. Colaborarea s-a concretizat în studiul realizat de experţii afiliaţi Europuls, care evidenţiază modul în care automatizarea poate reprezenta pârghia folosită pentru atingerea ţintelor din documentul strategic Digital Decade, deschizând în acelaşi timp o nouă cale către o economie mai rezistentă şi mai durabilă.