Primul medicament pentru diabet din lume reprezintă "o schimbare seismică" în tratament. A primit aprobarea în SUA

Autor: Mihaela Ionita 27.11.2022

Teplizumab este un tip de imunoterapie care acţionează prin abordarea cauzei profunde a diabetului şi nu doar a simptomelor acestuia.

 

Medicamentul învaţă sistemului imunitar să nu atace celulele pancreatice care produc insulina. Acestea sunt vitale pentru controlul nivelului de glucoză din sânge.

 

În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu mai produce insulină, astfel că oamenii trebuie să o injecteze pentru a-şi menţine constant nivelul de zahăr din sânge, potrivit Independent.

 

„Aprobarea istorică de astăzi a teplizumabului în SUA reprezintă începutul unei schimbări seismice în modul de tratare a diabetului de tip 1”, a declarat Chris Askew, Diabetes UK.

 

Simptomele, cum ar fi senzaţia de sete foarte mare, urinarea mai mult decât de obicei, pierderea în greutate fără să încerce şi oboseala foarte mare, pot apărea rapid, în special la copii.

Dacă nu este tratat, diabetul de tip 1 pune în pericol viaţa.

Chris Askew, director executiv al Diabetes UK, a declarat: „Aprobarea istorică de astăzi a teplizumabului în SUA este începutul unei schimbări seismice în modul în care este tratat diabetul de tip 1. Timp de 100 de ani, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 s-au bazat pe insulină pentru a trata această afecţiune, iar decizia de astăzi înseamnă că, pentru prima dată, cauza principală a afecţiunii, un atac al sistemului imunitar, poate fi abordată şi diabetul de tip 1 poate fi potenţial întârziat cu până la trei ani”.

 

„Licenţierea teplizumabului în Marea Britanie trebuie acum accelerată şi lucrăm cu NHS şi cu alte organizaţii caritabile pentru diabet şi cu părţile interesate cheie pentru a ne asigura că oamenii din Marea Britanie pot beneficia de acest tratament care le schimbă viaţa cât mai curând posibil”.

 

Askew a declarat că tratamentele preventive pentru diabetul de tip 1 trebuie să fie combinate cu programe de screening pentru a identifica persoanele cu risc.

 

El a adăugat: „Diabetes UK finanţează cercetarea în domeniul imunoterapiei pentru a ajuta persoanele aflate în toate stadiile diabetului de tip 1 şi sperăm că această descoperire monumentală va deschide uşa pentru creşterea investiţiilor în cercetare, pentru a dezvolta şi alte imunoterapii eficiente pentru tratarea acestei afecţiuni. Astăzi este un moment important în istoria diabetului de tip 1 şi unul care va modela viitorul - propulsându-ne mai aproape de ziua în care diabetul de tip 1 va putea fi prevenit sau vindecat complet”.

 

Organizaţia caritabilă JDRF, care a finanţat un studiu asupra medicamentului, a declarat că teplizumab are, de asemenea, potenţialul de a încetini progresia bolii pe termen lung.

 

Karen Addington, director executiv al JDRF UK, a declarat: „Lumea dispune acum de un medicament care s-a dovedit a ataca eficient cauzele profunde ale diabetului de tip 1, întârziind apariţia bolii şi încetinind evoluţia acesteia. Munca noastră se concentrează acum pe obţinerea aprobării în Marea Britanie. Vom conduce, de asemenea, cercetări suplimentare privind potenţialul viitor al teplizumabului de a preveni în întregime tipul 1, ajutând la eradicarea acestei afecţiuni din viaţa tuturor”.