O nouă furtună la orizont pentru Uniunea Europeană: Kremlinul pregăteşte un decret prezidenţial care va interzice companiilor ruseşti şi tuturor comercianţilor care cumpără petrol să îl vândă oricui are un plafon de preţ

Autor: Ştefan Stan 26.11.2022

Kremlinul pregăteşte un decret prezidenţial care va interzice companiilor ruseşti şi tuturor comercianţilor care cumpără petrol să îl vândă oricui are un plafon de preţ, targetând astfel eforturile UE de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc, potrivit Bloomberg.

Decretul va interzice tranzacţiile atât cu companiile, cât şi cu ţările care aderă la mecanismul de plafonare a preţurilor, a declarat sursa Bloomberg, fără a da o definiţie exactă a modului în care va fi definită participarea la un astfel de mecanism.

În esenţă, va interzice orice referire la un plafon de preţ în contractele pentru ţiţeiul sau produsele ruseşti şi va interzice încărcările destinate oricărei ţări care adoptă restricţiile. 

Uniunea Europeană a avut dificultăţi în a se pune de acord cu privire la cât de strictă trebuie să fie plafonarea de preţ. Vineri, diplomaţii au suspendat discuţiile cu privire la câteva propuneri de plafonare la aproximativ 65 de dolari pe baril, cu mult peste valoarea actuală, însă discuţiile au fost amânate pentru luni.