Ce spun datele BNR: Cu inflaţie de peste 15% şi dobânzi la depozite la jumătate, economiile bancare ale românilor şi firmelor la bănci se subţiază în continuare. Depozitele totale ale populaţiei şi firmelor au scăzut în octombrie faţă de septembrie

Autor: Claudia Medrega 03.12.2022

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali, adică depozitele populaţiei şi companiilor la bănci, au scăzut în octombrie 2022 cu 0,2% faţă de septembrie 2022, până la 490,8 miliarde de lei Faţă de octombrie 2021 depozitele totale, retail şi corporate, s-au majorat cu 7,1% (-7,1% în termeni reali), potrivit datelor BNR.

Depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci au intrat în declin, în condiţiile în care preţurile tot cresc, inflaţia trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creşterile din ultima perioadă. Astfel, din cauza inflaţiei mari, economiile bancare ale românilor şi frmelor se subţiază.

Datele BNR indică faptul că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali, adică depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci, au scăzut în luna octombrie cu 0,2% faţă de septembrie, până la 490,8 mld. lei. Aceasta este prima scădere lunară a depozitelor totale de după primul trimestru din acest an, când, odată cu declanşarea războiului de la graniţă, din Ucraina, populaţia şi companiile au început să lichideze depozitele în lei, începând atunci să le majoreze pe cele în euro. În martie 2022, declinul lunar al depozitelor totale ale populaţiei şi firmelor la bănci, a fost de -0,5% faţă de februarie.