Indicele ROBOR la trei luni a fost în scădere, coborând la sfârşitul săptămânii la 7,85%

Ziarul Financiar 28.11.2022

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a scăzut vineri la 7,85%, de la 7,88% joi, arată datele BNR. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

La începutul anului 2022 indicele era cotat la 3,02%. Creşterea indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar ulterior a avut o evoluţie oscilantă, cu episoade de scăderi, dar tendinţa generală a fost de creştere. Indicele de referinţă îşi reluase creşterea odată cu anunţul BNR din octombrie privind ridicarea dobânzii-cheie la 6,25%, de la 5,5%, însă după majorarea dobânzii-cheie din noiembrie, de la 6,25% până la 6,75%, tendinţa ROBOR a fost preponderent descendentă. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât vineri la 8,04%, de la 8,08% joi. Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 8,27%, de la 8,28% joi. 

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai mulţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 4,06%.