ZF 15 minute cu un antreprenor. Piaţa de M&A continuă să fie activă chiar şi în această perioadă. Evenimentele geopolitice şi economice se simt, dar energia şi tehnologia nu sunt afectate

Autor: Miruna Diaconu 29.11.2022

♦ Fondurile de investiţii locale ar trebui să îşi definească mai bine strategia, iar perioada în care acestea investeau în diferite sectoare este pe sfârşite ♦ Fiecare jucător financiar va trebui să se specializeze pe un sector pentru a se diferenţia de restul pieţei.

Florin Vasilică, fondator al NewBridge Capital, companie de consultanţă care activează în piaţa de fuziuni şi achiziţii, spune că sectorul de M&A continuă să fie activ în pofida perioadei actuale dificile, marcate de varii evenimente economice şi geopolitice. Cele mai active domenii din punctul de vedere al tranzacţiilor în ultimii ani, anume tehnologia şi energia, nu sunt semnificativ afectate de provocările din această perioadă.

„Piaţa de M&A continuă să fie activă, însă devine mai selectivă. Impactul ultimelor evenimente geopo­litice şi economice începe să fie resim­ţit, dar pe zona de energie regenerabilă şi pe zona de tehnologie rămâne în continuare interes, aceste domenii fiind mai puţin afectate de recentele evenimente“, spune Florin Vasilică, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Consultantul din zona de fuziuni şi achiziţii precizează faptul că în această perioadă se acordă o mai mare atenţie cifrelor atunci când vine vorba de investiţii sau de finanţare. Costurile mai mari la energie, şi nu doar, au un impact direct asupra evaluării unei companii.

„Costurile mari ale finanţării se răsfrâng asupra evaluării companiilor. Acest lucru creează divergenţe de opinii între vânzător şi cumpărător în ceea ce priveşte valoarea firmei şi implicit o negociere mai dificilă sau chiar o amânare a tranzacţiilor. În viitorul apropiat, tipul tranzacţiilor se va schimba, de la cele în care se vinde 100%, către dealurile în care antreprenorii sau vânzătorii vor mai sta o perioadă în business“, explică el.

Piaţa de M&A locală s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, iar momentul care a avut cea mai mare contribuţie la această evoluţie a fost aderarea României la Uniunea Europeană. Ca o comparaţie, înainte de momentul 2007, când România a devenit oficial membră a UE, piaţa de fuziuni şi achiziţii a vecinilor sârbi era mai dezvoltată decât cea locală. Însă acest lucru s-a schimbat odată ce România a intrat în comunitatea europeană, iar în prezent, Serbia este mult în urmă, spune Florin Vasilică.

„Înainte, o tranzacţie de 100 de milioane de euro era considerată a fi extrem de mare, era perioada în care oamenii se obişnuiau cu ideea că România este în UE. Această fază a trecut, iar acest lucru s-a văzut în tranzacţiile de M&A, a crescut valoarea acestora, dar şi riscul de ţară a scăzut.“

Dacă în urmă cu un deceniu, valoarea medie a tranzacţiilor era de circa 20-50 de milioane de euro, acum ea se situează între 50 şi 100 de milioane de euro. Piaţa locală s-a maturizat, iar companiile au început să vândă mai mult, dar şi să facă profituri mai mari.

Cu toate acestea, nu există o statistică foarte clară cu privire la piaţa de M&A locală, pentru că multe dintre tranzacţii care se întâmplă au o clauză de confidenţialitate prin care părţile implicate nu au voie să publice valoarea acordului. Astfel, deşi numărul de dealuri e cunoscut, valoare totală a pieţei nu, ea fiind doar estimată. În România, în 2021, al doilea an marcat de pandemia de Covid-19, s-au parafat 180 de tranzacţii.

Piaţa locală s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, însă mai există în continuare loc de creştere, este de părere Florin Vasilică.

„România încă oferă oportunităţi de creştere în afaceri. Iar fondurile de investiţii prezente aici sunt cele de creştere (growth funds „ n.red.), mai puţin cele speculative. Acest lucru ajută firmele „ dar şi antreprenorii care intră într-un parteneriat cu fondurile de investiţii - să crească accelerat. Investitorii financiari asigură accesul mai facil la capital, dar oferă şi sprijin prin implementarea guvernanţei corporative.“

Deşi există în continuare interes pentru a investi în România, fondurile internaţionale se uită la pieţele în curs de dezvoltare - cum e şi cea locală - doar către companiile foarte mari, care pot face obiectul unor tranzacţii de peste 100 milioane euro. Acest interes pentru vârfurile din economie a lăsat loc pentru apariţia unor fonduri locale.

„Este important ca fondurile de investiţii să îşi definească bine strategia, să stabilească de la început în ce vor să investească. Perioada în care fondurile au fost generaliste şi făceau de toate cred că este pe final. Dacă o să avem zece fonduri româneşti active în piaţă, va trebui să se diferenţieze într-un fel sau altul“, mai spune el.