Preţul petrolului se prăbuşeşte peste noapte la cel mai scăzut nivel din 2021, după ce protestele violente din China, cel mai mare importator de petrol, aruncă piaţa în încertitudine

Autor: Ştefan Stan 28.11.2022

Contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor 11 luni, după ce protestele din China, principalul importator, faţă de restricţiile stricte ale COVID-19 au alimentat îngrijorările legate de cerere.

Ţiţeiul Brent a scăzut cu 2,16 dolari, sau 2,6%, pentru a se tranzacţiona la 81,47 dolari pe baril la ora 0230 GMT, după ce a plonjat la 81,16 dolari mai devreme în timpul şedinţei - cel mai scăzut nivel din 11 ianuarie.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,08 dolari, sau 2,7%, la 74,20 dolari pe baril. Acesta a coborât până la 73,82 dolari - cel mai scăzut nivel din 27 decembrie 2021.

Ambele repere, care au atins săptămâna trecută minimele ultimelor 10 luni, au înregistrat trei scăderi săptămânale consecutive. Brent a încheiat ultima săptămână în scădere cu 4,6%, în timp ce WTI a scăzut cu 4,7%.

"Pe lângă îngrijorările tot mai mari legate de scăderea cererii de carburanţi în China, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19, incertitudinea politică, cauzată de protestele rare din Shanghai faţă de restricţiile stricte impuse de guvern cu privire la COVID, a determinat o volatilitate extrem de crescută a vânzărilor", a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Intervalul de tranzacţionare al WTI este de aşteptat să scadă la 70-75 de dolari, a spus el, adăugând că piaţa ar putea rămâne volatilă în funcţie de rezultatul reuniunii OPEC+ şi de plafonarea preţului la petrolul rusesc.

China, principalul importator de petrol din lume, a rămas la politica zero-COVID a preşedintelui Xi Jinping, chiar dacă o mare parte a lumii a ridicat majoritatea restricţiilor.