Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România: „Dacă Donald Trump ar fi fost preşedinte, n-ar fi fost un război în Ucraina. Acest război s-a întâmplat pentru că există percepţia de slăbiciune (...) Propaganda rusă are influenţă şi în România”

Autor: Sorina Matei 28.11.2022

„În SUA, nu este o diferenţă între partidul democrat şi republican pe Rusia, Putin şi Ucraina. Marea majoritate a americanilor suportă ajutorul pentru Ucraina şi sunt împotriva lui Putin. Administraţia Biden a făcut bine că a ajutat cu sume mari Ucraina dar trebuie făcut mai mult. Administraţia Biden dă bani Ucrainei doar să supravieţuiască dar nu ca să câştige. Oamenii mor acolo, Ucraina este subjugată de teroare. Criminalul de Putin trebuie oprit, trebuie să se retragă din Ucraina. Putin şi toţi cei care au participat la această agresiune trebuie să fie judecaţi la Haga pentru crime de război. Aşa ceva nu s-a văzut din al II-lea Război Mondial. În Ucraina este un val de ucidere deliberată a civililor. (...) În 2012, republicanul Mitt Romney a spus că cea mai mare primejdie din lume este Rusia. Obama a fost cel care n-a avut dreptate. Când Putin a invadat Crimeea şi Donbas, ajutorul SUA a constat în pături şi mâncare. Momentul 2014 nu trebuie uitat, Putin nu s-a oprit. Ucraina şi-a cedat Rusiei arsenalul nuclear în administraţia Clinton, iar UK, SUA şi Rusia au garantat graniţele Ucrainei. America a dat atunci 2 mld de dolari Ucrainei pentru dezvoltare. A contat răspunsul SUA, UK atunci când Rusia a invadat fără ruşine Crimeea şi Donbas, la fel cum a făcut Hitler. Rusia vorbeşte de „denazificare”. Ce denazificare”? Zelenski este evreu. Propaganda rusească este foarte periculoasă. Propaganda rusă este făcută şi la nivel de business şi de Guvern. Prezenţa rusă este foarte mare în Austria, influenţa rusă a fost simţită şi în Bulgaria şi în Italia. Eu cred că propaganda rusă are influenţă şi în România”, a declarat Adrian Zuckerman, fostul ambasador republican al SUA în România, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Adrian Zuckerman este de părere că nu sunt foarte multe opţiuni ale Occidentului în ceea ce priveşte războiul din Ucraina iar generarea inflaţiei este o greşeală a politicii administraţiei Biden:

„În SUA, singura părere care contează este a preşedintelui, care este the commander in chief. Nu se poate negocia cu un criminal ca Putin, la fel cum nu se putea negocia cu Hitler. Problema în Europa este că multe ţări nu au curajul să spună nu. UE şi NATO spun nu, dar ţări ca Ungaria, Austria, care sunt şantajate de ruşi cu energia nu spun categoric „nu”. Au fost multe greşeli făcut în Europa. (...) Singura soluţie este ca ruşii să se retragă din Ucraina. Dacă nu ai o soluţie în minte, n-o să iasă bine. Nu războiul a creat inflaţia, problemele economice au început după ce Biden a luat puterea în SUA. Administraţia Biden a redus producţia de gaz şi de petrol, a limitat dezvoltarea rafinăriilor. La finalul anului 2020, America era cel mai mare producător de petrol din lume, acum nu mai este. SUA se roagă acum de Arabia Saudită, de Venezuela, de Qatar ca să producă mai mult. Cel mai bun lucru ar fi ca cea mai mare producţie de petrol să fie în America. Inflaţia a început în SUA şi s-a răspândit, lipsa gazului şi petrolului se simte peste tot. Politica europeană pe care Biden încearcă să o emuleze este ceva foarte greşit. Au fost lăsaţi ruşii să şantajeze restul Europei. Preşedintele Biden continuă cu asta, nu dezvoltă producţia de gaz şi petrol, este o politică greşită pentru economia SUA şi cea globală. Inflaţia s-ar diminua dacă producţia petrochimică a SUA ar fi dezvoltată. Politica verde este cea mai mare greşeală, nu se poate face peste noapte. Nu poţi de mâine să înlocuieşti gazul şi petrolul, nu merge. În SUA, cred că vom vedea şi nişte schimbări în partidul democrat”.

Dacă Donald Trump ar fi fost preşedinte, fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, crede că este foarte posibil ca războiul din Ucraina să nu fi avut loc:

„Dacă Donald Trump ar fi fost preşedinte, n-ar fi fost un război în Ucraina. Acest război s-a întâmplat pentru că este percepţia de slăbiciune. Putin şi Xi Jinping au percepţia că partea opusă este slabă şi încearcă să obţină acest avantaj. Putin şi-a dat seama că Europa este slabă. Trump a fost singurul care a spus că fiecare stat NATO trebuie să plătească 2% contribuţie din PIB pentru Apărare. În afară de România, Polonia şi statele baltice nimeni n-a ajuns nici la aproape 2% contribuţie. Francezii au încercat să facă o forţă europeană de apărare, ceva ce nu merge. A fost o încercare ca francezii să-şi susţină fabricile lor de armament. Economia lor nu merge bine, nici socialismul şi nici comunismul lor. Klaus Iohannis a fost singurul preşedinte de ţară primit de 2 ori la Casa Albă de Donald Trump. (...) „Nu este vorba doar de dat bani Ucrainei, dar importat este şi pentru ce sunt daţi banii. Trebuie să le dăm ucrainenilor ce le trebuie, nu ce credem noi că le trebuie. Preşedintele Zelenski ştie mai bine ce le trebuie ucrainenilor ca să câştige, nu ca să se apere. Războiul din Ucraina trebuie câştigat, Occidentul nu poate rămâne şantajat de ameninţarea nucleară a lui Putin. Nu poţi rămâne şantajat, trebuie să-i ajuţi pe ucraineni să-i dea afară pe ruşi. Trebuie date mult mai multe arme Ucrainei, Poloniei şi României. Racheta ucraineană n-ar fi ajuns în Polonia dacă n-ar fi încercat să doboare o rachetă rusă. Sunt sigur că este mai mult armament care poate să fie dat României de America. Nicio ţară nu are o poziţie mai strategică decât România în Marea Neagră. Este interesul Americii ca România să rămână democratică. Nu cred că Putin va avea nebunia de a invada România pentru că va avea de-a face cu NATO. Când eu eram ambasador s-au vândut rachete Patriot şi Himars României. SUA au făcut un angajament cu România pe 10 ani, a fost semnat de N. Ciucă şi M. Esper la Washington. România apără şi R.Moldova, care acum încearcă să fie destabilizată de Ilan Şor”.

Fostul ambasador republican al SUA în România, Adrian Zuckerman, a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi ce se întâmplă în politica internă din SUA:

„Guvernatorul DeSantis a câştigat foarte bine în Florida, ca şi alţi republicani. N-aş spune că DeSantis s-a luptat cu Biden în pandemie, ci a făcut ce a crezut că este corect pentru oameni. În partide, mulţi în loc să facă ce cred ei că este corect, fac ce le spune partidul să facă. Sunt republican de 6-7 ani, înainte am fost independent. (...) Administraţia Trump a făcut multe lucruri bune, nu numai intern, ci şi în plan internaţional. Mulţi din media l-au atacat pe Trump pentru lucruri pentru care alţii din Partidul Democrat nu sunt atacaţi. Mulţi care l-au anchetat pe Trump ştiau că lucrurile nu sunt adevărate, ştiau că este un atac politic. La guvernare, trebuie să faci ce este corect nu ce este bine pentru partidul respectiv. În America, fiecare este ales individual, aici partidele pun oamenii pe liste la Parlament”.

De profesie avocat, Adrian Zuckerman a vorbit în OFF/OnTheRecord pe Aleph News, şi despre rolul jucat de Justiţie în lupta politică internă din SUA:

„Partidul Republican începe ancheta pe viitorul Congres SUA. Anchetele în SUA au fost disproporţionate, a fost o lipsă de anchetă pe Hillary Clinton. Legea trebuie să fie aplicată egal pentru toată lumea. Legea nu vorbeşte de intenţie când vorbim de cazul Hillary Clinton. Subiectul Hunter Biden nu este atât de simplu, investigaţiile nu au fost făcute, au fost blocate. Republicanii vor să se uite dacă Hunter Biden a făcut infracţiuni. Au apărut documente care ar arăta că a fost implicat şi preşedintele. Trebuie cineva să se uite pe asta pentru că este posibil ca preşedintele să fie şantajat de chinezi. (...) Este o mare problemă, la FBI sunt mulţi oameni devotaţi. Din păcate, la FBI a fost un grup politizat şi nu este corect. Mulţi oameni în America au pierdut încrederea în FBI. FBI nu trebuie să facă politică de stânga sau de dreapta, trebuie să fie doar profesionişti. În opinia mea, ar trebui să fie traşi la răspundere pentru ce au făcut. (...) Nu ştiu dacă Sistemul nu-l vrea pe Trump. Cred că atunci când va începe serios campania, o să vedem cum stau lucrurile. Republicanii se vor uni în jurul candidatului pentru Preşedinţie. Mulţi spun că DeStantis este într-o poziţie puternică. Mai este Trump, mai este guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin.. Jocurile în SUA încep serios după Anul Nou. O să vedem ce-o să se întâmple şi în partea democrată. Următorii 2 ani în SUA o să fie plini cu lucruri de discutat la tv”.