Tranzacţia momentului: Valoarea totală a activelor care urmează să fie vândute de Enel în România este estimată la 1,9 miliarde de euro, iar tranzacţia ar urma să fie finalizată până în 2023. Grecii de la PPC sunt la masa negocierilor, asistaţi de Goldman Sachs

Autor: Ştefan Stan 28.11.2022

Valoarea totală a activelor care urmează să fie vândute de către compania italiană Enel în România este estimată între 1,8 -1,9 miliarde de euro, iar vânzarea ar urma să fie finalizată în 2023 (februarie - martie) sau cel târziu în aprilie, potrivit presei din Grecia.

În afară de PPC, ofertanţii sunt fondurile energetice Brookfield Asset Management (Canada) şi Amber Infrastrucure (Marea Britanie), iar tranzacţia ar urma să fie asistată de Goldman Sachs. 

Enel România este bine cunoscută de şeful al PPC, care în perioada 2016-2019 a fost şeful Enel România. 

Alegerea ţărilor România şi Bulgaria de către PPC nu este întâmplătoare, deoarece creşterea anuală capacităţii de producţie de energie regenerabile în cele două ţări - aşa cum a fost deja comunicat investitorilor - este de 8% şi, respectiv, 15% până în 2030.

România, însă, va avea o creştere de capacitate de până la 6 GW în regenerabile până în 2030, conform prezentărilor PPC. 

Azi, Enel deţine şase companii în România, cinci rezultate din separarea activităţilor de distribuţie a energiei de cele de furnizare din cadrul fostelor filiale Electrica, şi una care este concentrată pe zona de energie verde, Enel Green Power România, acolo unde Enel este unul dintre cei mai puternici investitori. În total, cele şase companii au avut anul trecut un business cumulat de circa 9,2 miliarde de lei, dar cu un profit net cumulat de numai 55 de milioane de lei, grupul consemnând pierderi majore pe zona de furnizare a energiei în România. În total, Enel are 3.000 de angajaţi în România.

Exit-ul Enel vine în contextul în care în ultima perioadă România a pierdut nume grele din energie, printre ele numărându-se cehii de CEZ şi americanii de la ExxonMobil. Astfel, România, Peru, Argentina şi Rusia sunt ţările din care Enel va face un exit până la finalul anului 2023, ieşirea din Rusia fiind programată pentru finalul acestui an. Anunţul oficial făcut Enel vine după ce au existat mai multe zvonuri legate de poziţia grupului faţă de piaţa locală. Mai departe, grupul va investi 37 de miliarde de euro în şase pieţe cheie: Italia, Spania, USA, Brazilia, Chile şi Columbia. Niciun ban nu mai ajunge în România.