Ministerul Finanţelor lansează din 5 decembrie patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis. „Dobânzile sunt în scădere“

Autori: Alexandru Nanu , Tibi Oprea 29.11.2022

Între 5 decembrie şi 19 decembrie, Ministerul Finanţelor derulează patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin programul Fidelis, cu dobânzi la lei de 7,65% pe un an şi de 8% pe trei ani şi dobânzi la euro de 2,7% pe un an şi de 3,7% pe doi ani, care ulterior închiderii vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Este un trend de scădere a dobânzilor pe care nu-l întâlnim doar la titlurile de stat. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat şi pe ROBOR, care în data de 10 noiembrie era 8,1% şi acum este 7,85%, ne putem da seama că do­bânzile sunt în scădere. Dacă te uiţi la bondurile ame­ricane, care erau la 4,2% şi în momentul de faţă sunt la 3,67%, vezi de asemenea un trend de scădere. Inclusiv statul român se împrumută în momentul de faţă la do­bânzi mai mici. Dacă acum o lună şi o săptămână se împrumuta la 9,2%-9,3%, acum se împrumută la 8,5%-8,6% la aceeaşi scadenţă, pe 10 ani“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.