Cum să locuieşti mai bine. Analiza ZF. Profilul cumpărătorului de locuinţă în 2022. „Mă uitam de mult timp la preţuri, am sperat ca după pandemie să mai scadă. Nu e neapărat ce căutam, dar cu bugetul pe care îl aveam, nu existau prea multe variante“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 29.11.2022

♦ Preţurile apartamentelor noi au crescut vizibil în ultima perioadă, din cauza scumpirii materialelor de construcţii şi a energiei.

Să fie aproape de metrou, să fie o construcţie sigură şi un dezvoltator serios, dar mai presus de orice să alunge bătaia de cap cu chiria. Este profilul, pe scurt, al cumpărătorului de locuinţă în 2022, un an în care mulţi au preferat să mai rămână cu economiile în buzunare, de teama unui viitor incert.

Cei care au ales să cumpere acum însă îşi justifică alegerea prin trendul ascendent al preţurilor la locuinţe de câţiva ani încoace şi spun că se temeau să nu devină din ce în ce mai dificil să se mute „la casa lor“.

„Am sperat că după pandemie vor scădea preţurile, dar din păcate nu a fost aşa, ba chiar preţurile au crescut. Aşa că am zis că am aştepta degeaba, deci a venit momentul să cumpărăm“, spune Ioana, o tânără de 30 de ani care, împreună cu partenerul ei, a cumpărat în 2022 un apartament cu două camere în Bucureşti.

Preţurile apartamen­telor noi au crescut vizibil în ultima perioadă, din cauza scumpirii materialelor de construcţii şi a energiei, astfel că astăzi un apartament nou cu două camere se încadrează între 60.000 şi 200.000 de euro, în funcţie de zonă, după cum spunea recent Mihai Cima, organizatorul târgului de locuinţe Imobiliarium. Monica Dudău, marketing manager al Storia.ro şi OLX Real Estate, preciza şi ea că, în prezent, cumpărătorii se informează din ce în ce mai mult înainte să ia o decizie imobiliară, dar tot insuficient. „Cam 35% dintre proprietari ajung să regrete decizia lor imobiliară comparativ cu 20% media la nivel european. Sunt lucruri legate de calitatea finisajelor sau lucruri legate de punctele de interes din cartier“, a spus ea.

Ziarul Financiar a întrebat trei cumpărători care şi-au luat locuinţă în 2022 de ce au ales tocmai acest moment, la ce anume au fost atenţi în procesul de alegere şi de achiziţie şi dacă ceea ce au cumpărat este ceea ce şi-au dorit de la început. Răspunsurile lor sunt oglinda portretului cumpărătorului de apartament din acest an, fiecare venind dintr-o generaţie diferită şi optând pentru o locuinţă cu una, două sau trei camere, în funcţie de nevoile sale.

Piaţa rezidenţială a spart în 2021 recordul anterior înregistrat în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, depăşind pragul de 71.000 de noi case şi apartamente finalizate, potrivit datelor publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

Recordul înregistrat anul trecut este urmat, în acest an, de o situaţie tensionată pe piaţa locuinţelor, unde blocarea PUZ-urilor în Bucureşti nu lasă loc unor perspective optimiste referitoare la oferta de locuinţe în perioada următoare.

Scumpirile accelerate ale materialelor de construcţii, cauzate, printre altele, şi de războiul dintre Ucraina şi Rusia, au dus, în consecinţă, şi la creşteri semnificative ale preţurilor la locuinţe. Coroborat cu dobânzile mari, apetitul pentru achiziţie al oamenilor pare să se tempereze, aşa că viitorul rezidenţial rămâne sub semnul întrebării.

Dezvoltatorii din segmentul rezidenţial rămân interesaţi cu precădere de zonele din afara Bucureştiului, unde oferta de terenuri este mai consistentă, preţurile sunt mai mici şi autorizaţiile se obţin în general cu mai puţine dificultăţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers. Chiar şi în contextul economic dificil din prezent, primele nouă luni ale anului 2022 au adus o creştere a volumului de construcţii rezidenţiale cu circa 5%, pe când valoarea acestor lucrări a crescut cu peste 30%, ceea ce ilustrează creşterea costurilor pe acest segment.

 

Ioana M, 30 de ani:

„Noi am stat doar în chirie şi aveam în plan să ne luăm ceva, doar că a venit pandemia între timp. Am sperat că după pandemie vor scădea preţurile, dar din păcate nu a fost aşa, ba chiar preţurile au crescut. Aşa că am zis că am aştepta degeaba, deci a venit momentul să cumpărăm.

Oferta a fost cu de toate. Am văzut şi apartamente mai mici, şi apartamente mai mari, şi case, şi locuinţe gata utilate, şi altele care urma să fie gata ulterior, în câteva luni. Depinde ce buget ai. Noi nu am vrut să ne întindem mai mult în vremurile acestea instabile. Nu am căutat foarte mult. Ştiam că vrem să fie ceva aproape de metrou, iar cu zona în care

ne-am cumpărat (Popeşti-Leordeni – n. red.) deja ne obişnuisem. Nu pot spune că e neapărat ceea ce căutam, poate aş fi vrut ceva mai mare, dar cu bugetul pe care îl aveam, nu existau prea multe variante. Este prima achiziţie. Am verificat dezvoltatorul, să mai aibă alte construcţii la activ, ca să nu ne trezim că nu se mai termină construcţia, să respecte termenul de finalizare a blocului.“

 

Adrian C, 25 de ani:

„Am ales să cumpăr acum o garsonieră, pentru că mă uit de foarte mult timp la preţurile imobiliarelor, am văzut că nu au scăzut de mulţi ani şi cred că e foarte puţin probabil să mai scadă în viitorul apropiat. Eventuale fluctuaţii de preţ ar fi nesemnificative şi m-am gândit că dacă nu îmi iau acum, probabil voi lua peste câţiva ani cu un preţ mult mai mare. Depinde ce anume cauţi să cumperi. Dacă ai în minte anumite criterii, probabil că găseşti mai greu. Eu am căutat garsoniere şi am văzut foarte multe tipuri, de la 20 la 50 de metri pătraţi. Poziţionarea în Bucureşti are o varietate foarte mare, la fel şi gama de preţuri, în funcţie de zonă şi de starea blocului. M-am gândit mai serios că vreau să cumpăr ceva pe la începutul acestui an şi am găsit garsoniera pe la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai. Am avut nevoie cam de patru luni de căutare serioasă ca să găsesc ce aveam eu nevoie. Sunt la prima achiziţie.

M-a interesat să fie un bloc nou, din 2015 cel mult. Prefer locuinţele noi, pentru că am luat în calcul că voi sta acolo câţiva ani. Am vrut neapărat ca blocul să fie aproape de un metrou, nu prea conta care anume. Mi-am dorit de asemenea să găsesc ceva în zona Militari.“

 

Alina, 41 de ani:

„Pentru noi, achiziţia unei locuinţe a fost o necesitate, un pas analizat de mulţi ani, după ce am strâns 22 de ani de viaţă în chirie, timp în care am reuşit să punem deoparte şi suma necesară pentru avans. Un moment similar, de analiză, a mai fost anul 2008, când exista aceeaşi nevoie, fără a avea însă economii. Am ales atunci să continuăm să locuim în chirie, plăteam 450 de euro pe un apartament cu două camere de 45 mp, apartament pe care proprietarii l-au vândut apoi cu 85.000 de euro în plin boom imobiliar. Am mai rămas 14 ani în chirie, în alt loc.  Ne-am luat locuinţa noastră în martie 2022 într-un context în care ratele la credit ne dau serioase bătăi de cap, dar am cumpărat un apartament nou, într-o zonă bună cu un preţ mai mic pe metru pătrat decât valora în 2008 locuinţa în care am stat în chirie.  Ne-am uitat la locaţie, am vrut să fie în oraş, aproape de mijloace de transport, aproape de şcoală, aproape de parc. Le-am bifat pe toate. Am ales să cumpărăm un apartament într-un ansamblu la care ne-am uitat încă din 2016, atunci când dezvoltatorul ridica primele locuinţe, iar noi am luat în blocul care a închis proiectul. Am înlocuit chiria cu rata la bancă, rată mai mare decât valoarea chiriei, dar o rată care nu duce gradul de îndatorare al familiei la un nivel greu de gestionat.“

 

Cum să locuieşti mai bine este un proiect ZF care îşi propune să vorbească despre toate aspectele care privesc traiul în locuinţele noastre, de la evoluţia preţurilor la procesul de achiziţie, procesul de amenajare, tendinţe şi perspective privind noile proiecte rezidenţiale din piaţă, temeri şi iniţiative ale dezvoltatorilor, ale autorităţilor, ale cetăţenilor.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.