Cum să locuieşti mai bine. Rezidenţialul stă pe cash: achiziţiile de locuinţe cu bani gheaţă domină în cele mai mari judeţe

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.12.2022

♦ La nivel naţional, raportul cash versus credit în achiziţiile rezidenţiale în primele trei trimestre ale acestui an s-a schimbat la 55%-45% faţă de 51%-49% cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ponderea achiziţiilor cu bani cash continuă să domine pe piaţa rezidenţială după ce anul trecut peste 60% din locuinţe au fost cumpărate astfel. În continuarea trendului din 2021, în primele trei trimestre din 2022, achiziţiile de locuinţe cu cash au fost predominante în Bucureşti şi în patru dintre cele mai mari judeţe din ţară - Braşov, Cluj, Timiş şi Constanţa. Mai mult, se vede o creştere a ponderii achiziţiilor cu bani gheaţă, după ce, de pildă, în Capitală, în primele trei trimestre din 2021, acestea reprezentau 44%, pentru ca în perioada similară a acestui an să urce la 51%, potrivit raportului trimestrial intitulat „Analiza pieţei rezidenţiale din România“, realizat de compania de consultanţă imobiliară The Concept.

„Raportul cash vs. credit ne prezice cum poate evolua piaţa în perioada următoare. Trăim perioada în care indicii IRCC şi ROBOR au crescut, punându-i în dificultate pe cei ce au credite. Cumpărătorii aşteaptă ca aceştia să îşi ajusteze aşteptările şi să vândă la preţuri mai joase, ceea ce înseamnă că proprietăţile tranzacţionate predominant prin credit sunt pasibile de o corecţie în următoarea perioadă. Totuşi, media în toate zonele economice importante ale României este în favoarea tranzacţiilor prin cash, ceea ce înseamnă că piaţa este mult mai rezilientă la fluctuaţiile de dobândă“, se arată în studiul amintit.

La nivel naţional, raportul cash versus credit în achiziţiile rezidenţiale în primele trei trimestre ale acestui an s-a schimbat la 55%-45% faţă de 51%-49% cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Reculul creditului în favoarea cash-ului poate fi, paradoxal, un semnal de rezilienţă pentru piaţa imobiliară într-un moment de dobânzi înalte şi eligibilitate mai scăzută a clienţilor pentru finanţare.“Numărul unităţilor individuale tranzacţionate în primele trei trimestre din 2022 la nivel naţional a fost în scădere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, Bucureştiul a înregistrat o creştere de 8,8%, în timp ce toate celelalte oraşe mari au raportat scăderi, notează studiul The Concept.

Potrivit unei analize ZF, aproximativ 62% din achiziţiile de locuinţe din 2021 au fost făcute cu cash. Programul Noua casă reprezintă doar 6,5% din întreaga piaţă, ţinând cont că, din cele 183.000 de tranzacţii din 2021, aproximativ 12.000 au fost achiziţionate prin intermediul acestui program. Cele aproximativ 183.000 de apartamente tranzacţionate anul trecut în România reprezintă cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă.