Deloitte: Dacă România va merge pe planul de investiţii în energie verde REPowerEU, va redeveni exportator net de energie. Creşterea consumului până în 2030 va fi acoperită de energie verde şi gaz

Autor: Roxana Petrescu 29.11.2022

Energia eoliană ar putea deveni cea mai mare forţă în peisajul local al producţiei de energie în următoare decadă, cu o pondere de 30% din mixul total, peste energia hidro, dacă România va merge pe calea REPowerEU, programul european prin care se urmăreşte accelerarea investiţiilor în energie verde cu scopul de a reduce rapid dependenţa faţă de Rusia.

România ar putea avea o ţintă de regenerabile de 34% la nivelul anului 2030, revizuită în creştere de la nivelul de 30,7% anterior, în contextul în care la nivelul întregii Uniuni se doreşte accelerarea investiţiilor în energia verde. La nivelul UE, prin programul REPowerEU ţinta de regenerabile de 40% pentru anul 2030 a fost crescută la 45% ca răspuns la conflictul din Ucraina, scopul fiind reducerea dependenţei faţă de Rusia prin investiţii în energia verde. Nu este exclus ca inclusiv ţinta pentru România să fie crescută, scenariu luat în calcul şi de un studiu al Deloitte, realizat alături de RWEA (Romanian Wind Energy Association) şi RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).

„Cererea de energie va creşte în ambele scenarii, în linie cu estimările de creştere economică“, se arată în studiul Deloitte. Pentru realizarea acestuia, consultanţii Deloitte au analizat două scenarii, unul în care România va urma propriul Plan de Energie şi Schimbări Climatice şi unul în care ţinta de regenerabile pentru anul 2030 este setată la 45% din totalul producţiei, în linie cu ţinta REPowerEU la nivel european.