ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Alexandru Dumitru, Smarty Ride Tech: Mizăm pe ideea de mobilitate. Începem cu aplicaţia pentru taxi şi mergem spre noi soluţii de transport

Autor: Bogdan Alecu 29.11.2022

Alexandru Dumitru, fondator al Smarty App, care anterior a fost unul dintre fonda­torii Clever Taxi, a dezvoltat o nouă aplicaţie pentru mobilitate, începând cu o componentă pentru taxi şi continuând cu unele pentru biciclete, trotinete şi inclusiv posibilitatea de a înscrie şi maşina personală în program.

„Noi vrem să venim şi cu aceste servicii complementare transportului cu taxi – cu trotinete, biciclete, sau un sistem cu vehiculele personale care să poată fi înscrise în aplicaţie – un fel de car sharing, dar un conceput uşor diferit. Pentru trotinete şi biciclete vorbim de un club de mobilitate şi membrii vor avea şi o ser­ie de avantaje. Aşa putem intra şi în oraşe mai mici unde nu merg marii jucători, iar pe noi ne-ar costa puţin să le punem pe piaţă”, a de­cla­rat Alexandru Dumitru, fondator al Smarty.

Lansarea Smarty App vine în contextul în care un jucător mare din industria de mobilitate a ieşit recent din piaţă - FreeNow.

„Aplicaţia este contruită precum un agregator de soluţii pentru mobilitate, noi promovăm conceptul de club de mobilitate – cei care vor să ofere soluţii de mobilitate în oraşul lor pot pune o trotinetă pe stradă iar acesata să fie închiriată prin intermediul aplicaţiei noastre. Atunci când facem asta, platforma noastră se ocupă inclusiv de mentenanţă şi avem grijă de dispozitive. Ei aduc la noi trotineta, noi montam sistemele aferente şi o punem pe piaţă”, a explicat fondatorul Smarty.

Echipa tehnică ce a dezvoltat Smarty App are peste 10 ani de experienţă în domeniul aplicaţiilor de mobilitate. Alexandru Dumitru este totodată şi unul dintre fondatorii Clever Tech, companie care a lansat pe piaţă în urmă cu mai bine de un deceniu Clever Taxi. Clever Taxi a făcut obiectul unuia dintre cele mai de succes exit-uri dintr-un business cu aplicaţii mobile acum cinci ani. La momentul respectiv, prin intermediul Clever Taxi fuseseră deja comandate peste 40 de milioane de călătorii cu taxiul în 20 de oraşe din România.

La nivel naţional, Smarty App are deja câteva mii de şoferi înrolaţi în sistem, toţi acceptatori de plată cu card, cash sau criptomonede şi care sunt pregătiţi să preia comenzile pasagerilor.

„Nu avem parte de ride sharing. Este o soluţie prin care asigurăm cât mai mult din mobilitate urbană de care oamenii au nevoie – taxi, trotinete, biciclete, închirieri de maşini. Suntem operaţionali în câteva oraşe din România. Aplicaţia este în App Store şi Google Play, suntem în toate oraşele mari din România şi scalăm sistemul. Am pornit întâi cu sistemul pentru taxi. Toţi şoferii acceptă plăţi digitale, cu cardul dar şi criptomonede. Noi încasăm cripto şi la taxi ajung lei, ei doar încasează preţul în lei pentru cursă. Noi verificăm toate actele şoferilor de taxi care vor să intre în sistem şi vom ţine cont inclusiv de vechimea şi calitatea maşinii. Putem realiza şi un serviciu premium spre exemplu. Va exista inclusiv posibilitatea de a lăsa bacşiş şoferului”, a spus fondatorul.

Pe termen lung, Smarty Ride Tech îşi doreşte să aducă în piaţă conceptul MaaS (Mobility as a Service) sub formă de club de mobilitate, în care pasagerii vor avea la dispoziţie transportul multimodal cu taxi, trotinete, biciclete, maşini electrice, şi în care comunitatea participă activ la dezvoltarea reţelei de transport cu propriile dispozitive. Trotinescu, serviciu prezent în platformă şi încă nelansat, va da posibilitatea persoanelor fizice şi companiilor să pună pe stradă propria flotă de trotinete sau biciclete pentru a fi închiriate prin intermediul platformei. De asemenea, startup-ul românesc are în vedere extinderea pe segmentul de închiriere a maşinilor electrice şi a celor fără şofer.