Bogdan Neacşu, şeful CEC Bank şi al ARB: Mă aştept ca abia spre finalul anului următor să vedem o scădere a dobânzilor

Autor: Alexandra Matei 29.11.2022

Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank şi preşedintele Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB), estimează că o scădere a dobânzilor ar putea avea loc abia spre finalul anului viitor, în contextul în care nu va mai apărea nicio altă criză.

„Dacă nu va mai interveni vreo altă criză, vom putea discuta despre o scădere a dobânzilor cel mai repede abia spre finalul anului viitor. Deocamdată vedem că economia şi maniera în care încercăm să creăm această predictabilitate nu depinde neapărat de costul banilor. Problemele reale ale antreprenorilor sunt legate de forţa de muncă, costul la energie şi la materii prime. E important să ne concentrăm pe aceste aspecte. Va fi foarte important, de asemenea, dacă România va avea implementări de succes prin PNRR, pentru că aşa vom putea avea premise optimiste“, a spus el la emisiunea online de business ZF Live.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR, aflat ieri la 7,82%, se vede o stabilizare a pieţei, însă IRCC-ul, aflat la puţin peste 4%, va mai creşte, iar până se va ajunge la o stabilizare, adaugă Neacşu, probabil vor mai trece cel puţin şase luni.

BNR a majorat dobânda-cheie până la 6,75%.