AROBS Transilvania Software, companie de tehnologie listată la BVB, îşi recompensează angajaţii cu acţiuni. CEO: Încă de la momentul listării, una dintre direcţiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea şi retenţia angajaţilor

Autor: Cristina Bellu 29.11.2022

AROBS Transilvania Software (simbol bursier: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, anunţă încheierea primei etape a programului Stock Option Plan (SOP) pentru stimularea şi retenţia angajaţilor în cadrul companiilor din grup, strategie prin care AROBS urmăreşte transformarea membrilor echipelor în parteneri ai companiei.

„Încă de la momentul listării AROBS, una dintre direcţiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea şi retenţia angajaţilor, prin adoptarea mai multor măsuri, printre care şi un program de tip „Stock Option Plan”. Această abordare reprezintă un pas natural în perfecţionarea în cadrul AROBS a unei culturi deschise spre comunicare, inovaţie şi antreprenoriat, cu spirit de comunitate, care încurajează creşterea profesională şi personală, creează un spaţiu de implicare şi, în acelaşi timp, de parteneriat,” explică Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

În luna octombrie 2021, acţionarul majoritar, Voicu Oprean, a cedat companiei un număr de acţiuni ce au reprezentat 10% din capitalul social al companiei la data respectivă. Ca urmare a plasamentului privat şi a majorării de capital, compania a ajuns să deţină un număr de 80.202.758 acţiuni, ce reprezentau 8,8% din capitalul social.

În cadrul primei etape a programului SOP implementat de AROBS, în noiembrie 2021, au fost alocate cu titlul gratuit, opţiuni, către un număr de aproximativ 300 de angajaţi din cadrul grupului AROBS. Un număr de 3.040.396 opţiuni au ajuns la maturitate în noiembrie 2022 şi au fost transformate în acţiuni. Prima tranşă de acţiuni a fost acordată pe baza unor criterii precum vechime mai mare de un an de zile în companie şi rezultate excepţionale în activitatea curentă.

„Implicarea colegilor în îndeplinirea performanţelor companiei este un element care distinge AROBS pe piaţă, şi poate atrage talente cu expertiză vastă în domeniu, care pot contribui atât la creşterea liniei de business de servicii software pentru piaţa globală, cât şi în dezvoltarea produselor software pentru piaţa internă şi nu numai. Totodată, sperăm ca odată cu acest program, să deschidem apetitul colegilor noştri de a deveni şi viitori investitori pe Bursa de Valori Bucureşti,” adaugă Voicu Oprean.

În septembrie, AROBS  a lansat programul SOP 2, extins deja la mai multe companii din Grup – UCMS, SASFeet Tracking, AROBS Engineering (fosta Enea Software Development Services), BERG Software, prin decizia conducerii de a aloca un număr de aproximativ 35 milioane de opţiuni în cadrul programului SOP 2, care vor putea fi exercitate după îndeplinirea tuturor condiţiilor aplicabile.

În perioada următoare, grupul va continua procesul de răscumpărare a acţiunilor din piaţă, pentru suplimentarea pachetului de acţiuni în vederea viitoarelor etape ale programului şi stabilizarea preţului acţiunii AROBS. Compania îşi doreşte să continue implementarea programului SOP cu o frecvenţă anuală.

Programele de tip SOP au căpătat o definire mai clară în Codul Fiscal în anul 2016. Acestea reprezintă o formă de recompensare a angajaţilor şi de stimulare a acestora pentru a-şi aduce contribuţia în mod direct la dezvoltarea companiei, având în vedere că valoarea unei acţiuni creşte odată cu performanţa companiei.

Conform studiilor pe acest subiect, implementarea unui SOP contribuie la creşterea productivităţii companiilor şi majorarea ratei de atragere de noi talente.

AROBS Transilvania Software este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piaţă de aproximativ 784 milioane de lei.