Confederaţiile patronale europene cer Comisiei Europene să ia măsuri mai ferme în privinţa preţurilor la energie, pentru ca firmele europene să poată rămâne competitive, în condiţiile în care preţurile la gaz sunt de 5-7 ori mai mari decât în Statele Unite

Autor: Roxana Rosu 29.11.2022

Confederaţiile patronale europene cer Comisiei Europene şi viitoarei preşedinţii suedeze să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie pentru ca firmele europene să poată rămâne competitive pe piaţa internaţională, în condiţiile în care preţurile la gaz sunt de 5-7 ori mai mari decât în Statele Unite şi cele mai multe contracte pe termen lung ajung la final în următoarele luni.

”În absenţa unor măsuri coerente la nivelul Uniunii situaţia companiilor se va înrăutăţi. Avem nevoie de coordonare la nivel european,  nu de 27 de politici energetice naţionale, iar  preţurile la energia electrică trebuie decuplate temporar de cele ale gazului.”, spun reprezentanţii confederaţiei patronale Concordia, care au participat la  finalul săptămânii trecute la o întrunire a confederaţiilor reunite în BusinessEurope, cea mai mare organizaţie patronală europeană, la Stockholm.

Reprezentanţii Concordia au discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, a cărui ţară urmează la preşedinţia Uniunii şi cu Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

”Trebuie să facem mai multe pentru aprovizionarea cu energie a Europei, inclusiv adaptări temporare ale legislaţiei sau moratorii de implementare pentru a grăbi proiecte esenţiale de investiţii, multe dintre ele esenţiale pentru tranziţia la o economie verde. Companiile europene au nevoie urgentă de un spaţiu de respiro din punctul de vedere al reglementărilor. Criza din prezent exacerbează în mod dramatic riscurile dezindustrializării Europei, multe dintre companii alegând să îşi relocheze parţial sau total producţia în afara Europei. Îmbunătăţirea gradului de ocupare a forţei de muncă necesită consolidarea bazei noastre industriale. O mai bună reglementare, reducerea poverilor puse pe companii şi analiza impactului politicilor asupra competitivităţii industriale sunt mai importante ca niciodată”, se arată în comunicatul Concordia.

În opinia companiilor din România, există în continuare prea multe bariere de reglementare într-o piaţă care pentru companiile europene este piaţa lor domestică.

Această piaţă unică de 500 de milioane de consumatori este cea mai importantă sursă de competitivitate pentru companiile europene, care fără ea nu ar putea face faţă concurenţei din SUA şi China.

În acest context, Concordia a cerut confederaţiilor europene să sprijine aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.

În paralel, Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă comerţului internaţional, dar să insiste pe  desfăşurarea acestuia  în cadrul regulilor Organizaţiei Internaţionale a Comerţului fără subvenţii mascate sau discriminări ale importurilor, au mai spus reprezentanţii patronatelor din România.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 16 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB-ul României şi un total de peste 364.000 de angajaţi în aproape 2.300 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

BusinessEurope este cea mai mare organizaţie patronală la nivel european reprezentând confederaţii patronale din 35 de ţări şi este vocea companiilor europeni, mici sau mari, pe teme ce ţin de creştere economică şi competitivitate.