Acţionarii Chimcomplex au aprobat distribuirea unor dividende în valoare de 127 mil. lei, cu un randament de 2,2%

Autor: Eduard Ivanovici 29.11.2022

Chimcomplex (simbol bursier CRC), principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, a aprobat repartizarea sumei de 127 de milioane de lei cu titlu de dividende interimare (sumă brută), pe baza situaţiilor financiare de la jumătatea anului, reiese dintr-o hotărâre a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Dividendul brut pe acţiune este în valoare de 0,416519 lei. Astfel, în funcţie de actualul preţ de tranzacţionare, 18,8 lei pe unitate, randamentul ajunge la 2,2%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Acţionarii au decis ca ziua de 16 decembrie 2022 să reprezinte data de identificare a acţionarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii AGA. Termenul ex-date este pe 15 decembrie, iar data plăţii pe 29 decembrie.

În primele trei trimestre ale anului, Chimcomplex a înregistrat un profit net de 182 milioane de lei, cu 57% sub rezultatul de anul trecut, la afaceri de 1,76 miliarde de lei, plus 3%. În total, cheltuielile au crescut cu 23,7% la 1,67 miliarde de lei.

Pentru perioada următoare, grupul urmăreşte dezvoltarea prin continuarea programului de investiţii strategice şi îşi propune eficientizarea şi stabilitatea din punct de vedere energetic, reiese din raportul trimestrial.

Chimcomplex este cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Compania este controlată în proporţie de 85,2% de CRC Alchemy Holding, vehicul deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, urmat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu o participaţie de 9%.

Acţiunile CRC s-au depreciat cu 25% anul acesta, după un avans de 1.200% în 2021, când compania a fost cea mai performantă investiţie de la BVB. De asemenea, anul trecut, Chimcomplex a avut cea mai bună evoluţie anulă a unei companii lisate din istoria pieţei locale de capital. Societatea înregistrează o capitalizare de 5,8 miliarde de lei, potrivit BVB.