Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, avertizează de la Bucureşti: Ne vom ocupa şi de provocările care vin din partea Chinei, care investeşte masiv în dezvoltarea militară. Trebuie să fim atenţi la nivelul de dependenţă faţă de aceasta

Autor: Andrei Şerbănescu 29.11.2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a ţinut un discurs în cadrul Aspen - GMF Bucharest Forum 2022 cu privire la poziţia, direcţiile şi provocările alianţei din ultimul timp. „Mesajul NATO de la Bucureşti este următorul: Aliaţa va sprijini Ucraina atâta timp cât războiul va continua să se desfăşoare. Nu vom da înapoi niciun pas!”

Referitor la poziţia României în cadrul alianţei, Stoltenberg a declarat: „România este şi va rămâne un membru puternic şi foarte important al NATO.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vom dubla grupurile de luptă ale NATO de la 4 la 8, unul dintre acestea fiind plasat în România, sub conducerea Franţei.

Săptămâna trecută, NATO a desfăşurat un exerciţiu pentru a testa sistemele de apărare aeriană şi antirachetă în România, în care au fost implicate aeronave spaniole, turceşti, franceze şi americane. Am arătat că forţele NATO sunt capabile să apere în întregime teritoriul şi spaţiul aerian al ţărilor membre.”

 

Ce a mai zis spus Stoltenberg: 

- „NATO nu este implicată direct în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, vom continua să sprijinim ţara la un nivel fără precedent, deoarece Ucraina are dreptul la autoapărare. Putin dă greş în încercarea sa de a câştiga războiul, în pofida brutalităţii de care dă dovadă.”

- „Da, plătim un preţ scump pentru războiul Rusiei în Ucraina. Dar preţul pe care noi îl plătim este unul financiar, în timp ce preţul ucrainenilor este în sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, preţul pe care noi îl vom plăti va fi mult mai mare în anii care vor veni.”

- „Situaţia din Ucraina a făcut ca partenerii noştri să fie chiar mai importanţi. De aceea, miniştrii de externe ai NATO vor avea nevoie de sprijinul omologilor lor din Ucraina, precum şi a celor din Georgia, Moldova şi Bosnia şi Herţegovina. Dacă aceste state vor fi în siguranţă, nivelul nostru de securitate va fi mult mai mare.”

- „Miniştrii de externe ai NATO se vor ocupa, de asemenea, şi de provocările care vin din partea Chinei, aceasta investind masiv în dezvoltarea militară. Suntem dependenţi de China cu privire la anumite aspecte cheie, precum o serie importantă de lanţuri de aprovizionare. Vom continua, desigur, legăturile economice cu China, dar va trebui să fim atenţia la nivelul de dependeţă faţă de aceasta, să-l reducem treptat şi să ştim să abordăm corect riscurile.”